Bitcoin ökade med uppåt 1.300 procent i värde under 2017. Men i årsskiftet föll den kraftigt med 70 procent som mest. Och värdet är fortfarande mer än halverat sedan toppen.
Finans

Skatteverket upptaxerar bitcoin-användare

Ett tjugotal svenskar har upptaxerats med miljonbelopp sedan Skatteverket börjat titta på kryptoinnehav, rapporterar Di Digital.

Publicerad 2018-04-20

I höstas inledde Skatteverket en insats för att motverka att kryptovalutor används för penningtvätt och finansiering av kriminalitet, skriver sajten

– Vi har utvecklat våra metoder, hur vi inhämtar information och hur vi kan komma åt de uthyrare som inte har redovisat. Exakt hur vi gör det är hemligt, säger Henrik Kisterud rikssamordnare för oredovisade inkomster på Skatteverket, till Di Digital.

Totalt har Skatteverket nu upptaxerat svenskar med cirka 4miljoner kronor och påfört straffskattar på sammanlagt5 887.000 kronor. I genomsnitt rör det sig om upptaxeringar på 244.350 kronor.

Det är lätt att spåra transaktioner i bitcoin, då ingen historik kan raderas från blockchain, tekniken bakom kryptovalutan. Men till vad och vem transaktionen går till syns i inte. Det är anonymiserat.

Skattverket säger dock till sajten att de lyckats att utveckla en metod för att identifiera personer som gör affärer i bitcoin.

I mars konfiskerade Kronofogden 10 miljoner kronor för upptaxering. Ärendet gäller en man i västmanland som misstänks ha tillverkat eller "minat" bitcoin under flera år utan bokföring eller näringsverksamhet registrerad.

Platsannonser

Lås upp allt innehåll
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in