Martin Sanchez via Unsplash
Martin Sanchez via Unsplash
Skatter

Skatteverket ställer återkrav på 32 miljoner av omställningsstöd

Byggbranschen och konsultverksamheter är sektorerna som har mest återkrav i relation till utbetalt stöd.

Uppdaterad 2021-02-23
Publicerad 2021-02-23

Redan innan omställningsstödet betalades ut stoppade Skatteverket betalningar om 546 miljoner kronor. Nu ställer myndigheten återkrav på 32 miljoner kronor av omställningsstödet, vilket utgör mindre än en halv procent av det utbetalada stödet. Det framgår av ett pressmeddelande.

Hittills har 5,8 miljarder kronor till sammanlagt 27 000 företag betalats ut i form av omställningsstödet med syfte att hjälpa pandemidrabbade företag att klara sina fasta kostnaderna. Byggbranschen är, med en nivå av återkrav om 2,33 procent, den bransch som har mest återkrav i relation till utbetalt stöd, följd av konsultbranschen (0,89 procent). Östergötland är den region som har mest återkrav (1,45 procent), följd av Jönköping (1,05 procent).

–  Den analys Skatteverket nu gjort visar att väldigt lite pengar betalats ut felaktigt. Endast 32 miljoner av totalt 5,8 miljarder krävs tillbaka av de 1 700 företag som fastnat i efterkontrollen, vilket utgör mindre än en halv procent av utbetalat stöd, säger Skatteverket i pressmeddelandet.

Utdelning vanligaste felet

Det vanligaste fel som leder till att återkrav ställs är att företag gjort utdelningar, vilket inte är tillåtet för den som vill ha omställningsstöd. Därefter kommer att överdriva de fasta kostnaderna eller omsättningen från samma period förra året, vilket kan höja stödbeloppet.

Regeringen aviserade på tisdagen att nedstängningsstödet kommer att förstärkas så att även lönekostnader ersätts till den del de inte kompenseras på annat sätt. Fler företagare kommer även att omfattas av det förlängda omsättningsstödet för enskilda näringsidkare.

 

Platsannonser

Nyheter