FinansNyhet

Skatteverket överklagar skattedomarna mot riskkapitalbolagen

EQT och SkatteverketEQT och Skatteverket
Deklaration och rättshandlingar från EQT och Skatteverket.
Publicerad

Skatteverket och Allmänna Ombudet hos Skatteverket har överklagat flera av kammarrättens domar om beskattning av så kallad carried interest i riskkapitalverksamhet.

Sara Johansson

Skatteverket väljer att överklaga domarna trots att myndigheten anser att dessa överensstämmer i sak med Skatteverkets och AO:s uppfattning men de överklagas av processuella skäl, med hänsyn till att motparterna överklagar. Detta framgår av ett pressmeddelande sent i går kväll.

Domarna mot riskkapitalbolagen meddelades i april av Kammarrätten i Stockholm och enligt domarna skall carried interest beskattas med stöd av de så kallades 3:12-reglerna, och i vissa fall som inkomst av tjänst.

Skatteverket och AO uppger att myndigheterna inte har något att invända i sak mot kammarrättens domar oc skriver i pressmeddelandet att överklagandena inte innebär att Skatteverket och AO anser att Högsta förvaltningsdomstolen bör pröva ärendena.

Annons

"Syftet med Skatteverkets överklaganden är att, för det fall att HFD beslutar att bevilja prövningstillstånd på överklaganden från motparterna, göra det möjligt för HFD att pröva målen i hela dess omfattning”.

– Vi överklagar för att hela skattefrågan ska kunna prövas om det blir aktuellt. Om HFD inte beviljar motparterna prövningstillstånd, då har vi för avsikt att återkalla vårt överklagande, säger Tomas Algotsson, enhetschef på Skatteverkets rättsavdelning.

Annons