- Publicerad
Nu kan privatpersoner handla med utsläppsrätter. Men ingen vet hur dessa värdepapper ska beskattas. ”Jag har kört huvudet i väggen”, säger Gunnar Arnklitt på Skatteverket.
Man kan handla utsläppsrätter som man handlar olja – köpa forward- eller futurekontrakt utan avsikt att få utsläppsrätterna levererade, eller handla utsläppsrätter för leverans till ett konto.
Precis som med olja, så momsbeläggs utsläppsrätter vid leverans med 25 procent. Men utsläppsrätter skiljer sig från olja, för levererade utsläppsrätter betraktas fortfarande som ett finansiellt instrument utifrån värdepapperslagstiftningen, men skattemässigt och bokföringsmässigt betraktas det som en immateriell tillgång. Och även om utsläppsrätter är svåra att ta på och handlas på en börs, kan de heller inte liknas vid aktier. Frågan är hur utsläppsrätter ska beskattas för privatpersoner.
– Nej, nu har jag kört skallen i väggen, men på väldigt hög nivå, säger Gunnar Arnklitt på Skatteverket.
– Jag bollade frågan vidare till Vilhelm Andersson, som är chef för rättsavdelningen, och Björne Sjökvist, vår rättslige samordnare, men de visste inte heller. Frågan är så udda att vi faktiskt inte kan ge något besked för närvarande, suckar han.
Niels von Zweigbergk är vd för Svensk Kraftmäkling som för samtal med Svenska Naturskyddsföreningen om att administrera handel med utsläppsrätter från föreningens sajt.
– Om utsläppsrätter ska ingå i underlaget för förmögenhetsbeskattning vet jag inte, men det borde väl ligga nära till hands. Jag vet inte heller hur värdet i så fall skulle bestämmas, om det skulle baseras på marknadsvärdet till exempel.
Så placering i utsläppsrätter skulle kunna användas för att undvika förmögenhetsskatt?
– Jag vet faktiskt inte. Det är nog oklart.
Om man spekulerar i forwards eller futures och gör en vinst, beskattas den?
– Då är det nog kapitalbeskattning som gäller, det vill säga 30 procent på vinsten. En förlust är förmodligen på motsvarande sätt avdragsgill. Men det borde väl Skatteverket veta, säger Niels von Zweigbergk.