Finans Nyhet

Skattesmäll för Lindex chock för Stockmann

Publicerad

Finska varuhuskedjan Stockmann drabbas direkt av en kalldusch som ny ägare av klädföretaget Lindex, efter att Lindex tidigare skatteavdrag på 662 miljoner kronor underkänts.

Kammarrätten stoppar avdragen som Lindex tidigare gjort och som godkänts i första instansen, länsrätten.

Frågan handlar om mångmiljonbelopp under sex olika år som Lindex svenska moderbolag yrkat i avdrag för pengar som skickats till det tyska dotterbolaget Lindex Gmbh för att täcka stora förluster där.

Den första instansen länsrätten hade långa utläggningar om att avdraget bör godkännas av EU-relaterade skäl, eftersom pengarna bara skickats mellan två bolag inom EU.

Annons

Om båda bolagen hade haft sin hemvist i Sverige, vore saken inget problem. För då blir pengarna avdragsgilla för moderbolaget och skattepliktiga för dotterbolaget.

Om dotterbolaget är tyskt, kan moderbolaget egentligen inte få dra av kostnaden eftersom dotterbolaget inte är skattepliktigt i Sverige.

EU-reglerna enligt den så kallade ”EG-rätten” föreskriver dock att företag inte ska avskräckas ifrån att etablera sig i de olika EU-länderna, varför man mycket väl kan medge att de skickade pengarna precis som inom ett land blir skattepliktigt för det tyska mottagarbolaget och avdragsgillt för det svenska givarbolaget.

Annons

Ett frågetecken som Skatteverket underströk, var att det tyska bolaget inte deklarerat de mottagna pengarna som skattemässiga inkomster.

Länsrätten valde att inte beakta den synpunkten från Skatteverket, och godkände avdraget i maj 2005.

Skatteverket överklagade till kammarrätten. Först nu i maj 2008 meddelar kammarrätten sin dom, och går alltså på skatteverkets linje.

Annons

Kammarrätten hänvisar särskilt till att det blir ”dubbla avdrag” om det svenska moderbolaget får avdrag, och det tyska dotterbolaget inte behöver ta upp pengarna till beskattning.

Lindex och Skatteverket debatterar i kammarrätten, där Lindex hänvisar till att de skickade pengarna utgör så kallat ”marknadsföringsbidrag” eftersom syftet med det tyska bolaget bara varit att sälja produkter från Sverige.

Skatteverket invänder att Lindex först nu hänvisat till detta marknadsföringsbidrag, och att det tyska Lindexbolaget självt sagt till tyska skattemyndigheter att det inte ska ses som ett försäljningsföretag.

Kammarrätten i Göteborg tar upp rättsfallet med brittiska klädföretaget Marks & Spencer som fick dra av skickade pengar till ett dotterbolag i annat land med hänvisning till EU-reglerna, medan finska företaget Oy AA i ett annat rättsfall inte fick göra avdrag för pengar som skickades från dotterbolag till moderbolag i annat land.

Oy AA-domen pekade på risken med att pengar kan skickas fritt till bolag i andra länder inom samma företagsgrupp. Det kan utnyttjas för att skicka pengar till det land där skattesatsen är lägst, med negativa konsekvenser för det skickande bolagets hemviststat.

Kammarrätten anser att Lindexmålet är en parallell till Oy AA målet, och konstaterar även att det inte kan anses belagt att de skickade Lindexpengarna är att betrakta som marknadsföringsbidrag.

I augusti tackade Lindex nej till ett bud från Kappahl på 102 kronor per Lindex-aktie.

I oktober tackade Lindex ja till ett bud från Stockmann på 116 kronor per Lindex-aktie. Köpet genomfördes i december.

Hela Stockmann är värt drygt 14 miljarder kronor på Helsingforsbörsen, så Lindexsmällen skulle utgöra cirka 5 procent av hela Stockmanns värde.

Fast Stockmann-aktien hade vid 14-tiden på måndagen stigit 1,5 procent till cirka 28 euro.

Lindex-domen kom 15 maj, det vill säga i torsdags i förra veckan. Stockmann-aktien har ändå stigit sedan dess.

Ian Hammar

ian.hammar@realtid.se

08-545 87 151

Fotnot: Som signaturen Bengt påpekar blir effekten 200 miljoner kronor i skatteökning för Stockmann med underkända skatteavdrag på 700 miljoner kronor. Det motsvarar 1-2 procent av Stockmanns totala marknadsvärde på Helsingforsbörsen.

Lindex nekade avdrag:

År 1997: 7 miljoner kr

År 1999: 92 miljoner kr

År 2000: 130 miljoner kr

År 2001: 256 miljoner kr

År 2002: 110 miljoner kr

År 2003: 67 miljoner kr

Annons