FinansNyhet

Skärpta regler lägger grunden för nya brittiska storbanker

Publicerad

Nya regler som håller på att tas fram i den brittiska centralbanken ser ut att skapa tre nya storbanker i England, enligt uppgifter i Financial Times.

Realtid.se

De tillsynsansvariga inom Bank of England håller i tysthet på att godkänna skapandet av tre nya stora banker i Storbritannien, genom ny reglering som skärper verksamheten. Det rapporterar Financial Times.

Planerna, som tas fram av Prudential Regulation Authority, ska tvinga banker att avskilja riskfyllda verksamheter från den traditionella bankverksamheten, så kallad ringfencing, fram till deadlinen i början på 2019.

Det kan lägga grunden för nya banker inom HSBC, Barclays och Lloyds Banking Group. Men också Royal Bank of Scotland och Santander påverkas av de nya reglerna. De två sistnämnda bankerna ser dock ut att lösa regelåtstramningen med hjälp av dotterbolag i Irland och Spanien.

Annons

Tanken är att skydda skattebetalare från att behöva lösa ut banker som är för stora att falla, för att därigenom skydda insättningar. Arbetet med detta har pågått sedan finanskrisen.

Annons