Finans Nyhet

Skarp kritik mot managementkonsulter

Johan Alvehus, ekonomie doktor och lektor vid Lunds universitet kritiserar managementkonsultbranschen i en debattartikel.
Publicerad

Managementkonsulter döms ut som oseriörsa exploatörer av osäkra beslutsfattare, Danske Banks styrelse uppmanas att stämma bolaget och Elon Musk fick betala dyrt för sin tweet. Det är några av rubrikerna i morgonsvepet den 1 oktober.

Forskare kritiserar managementkonsulterna i debattartikel
Konsult Managementkonsulternas lösningar är ofta “rent trams” som saknar stöd  i seriös forskning. Det skriver ekonomie doktorn Johan Alvehus i en debattartikel i Svenska Dagbladet. Alvehus, själv verksam vid Institutionen för service management och tjänstevetenskap vid Lunds universitet, menar att flera forskare har påpekat att managementkonsulterna verkar på en marknad som handlar om att exploatera beslutfattares osäkerhet.

Danske Banks styrelse uppmanas stämma bolaget
Bank En av EU:s mest inflytelserika ägarrådgivare uppmanar Danske Banks styrelse att stämma bolagets ledning efter penningtvättskandalen, rapporterar Financial Times
Hans Hirst, vd för Hermes EOS anser att Danske Banks styrelse bör göra som styrelsen i Siemens gjorde efter mutskandalen. 
– Styrelsen måste utvärdera om ledningen har brutit mot några av sina åtaganden och kan bli skadeståndsskyldigt mot bolaget, just som Siemens gjorde. De måste testa om något kunde gjorts annorlunda, säger han till FT.

Aktiebolagslagens vinstkrav hinder för hållbarhetsarbete
Hållbarhet Dagens Industri har gjort en enkät bland 40 large cap-bolag, som fått svara på frågan om aktiebolagslagens (ABL) vinstkrav är ett hinder för hållbarhetsarbete. 20 av 40 bolag svarade och av dessa är det 7 som anser att ABL hindrar ett ansvarsfullt företagande medan 13 inte anser det.
Enkäten är gjord mot bakgrund av en diskussion som pågår mellan jurister om hur vinstkravet i ABL ska tolkas: Behöver andra syften med verksamheten utöver vinst skrivas in i bolagsordningen elle rinte?

Annons

Ordföranden tar över som vd i Note
Karriär Nuvarande styrelseledamoten Johannes Lind-Widestam har utsetts till vd för kontraktstillverkaren Note. Han efterträder Per Ovrén, som kommer att lämna bolaget. Det framgår av ett pressmeddelande som skickades sent på fredagskvällen.
– Mot bakgrund av ägarskiften under senare tid har styrelsen bedömt det naturligt att göra ett vd-skifte, säger Notes styrelseordförande Johan Hagberg i pressmeddelandet.

Thyssen delas i två delar
M&A Den tyska industrikoncernen Thyssen Krupps delas upp i ett verkstads- och ett råvarurelaterat bolag, som båda ska börsnoteras.
Det står klart efter att överstyrelsen på söndagen enhälligt godkände det förslag till uppdelning av bolaget i två separata delar som aviserades förra veckan.
Guido Kerkhoff, som varit tillförordnad vd sedan företrädaren Heinrich Hiesinger avgick i början av juli, har utsetts till vd för en femårsperiod. Det framgår av ett pressmeddelande på söndagen.
Aktivistfonden Cevian, med finansmannen Christer Gardell i spetsen, är storägare i Thyssen Krupp och har tryckt på för strukturförändringar, skriver Nyhetsbyrån Direkt.

MTG ökar sitt ägande i Turtle
Börs MTG har ökat sitt ägande i esports-bolaget Turtle, känt under ESL, med 8,4 procentenheter till 82,5 procent för cirka 152 miljoner kronor i kontanter. MTG har köpt aktierna av bolagets grundare och delar av dess ledande befattningshavare.
Det framgår av ett pressmeddelande.

Annons

Musk tweet kostade honom 20 miljoner dollar och ordförandeskapet
Börs Teslas vd Elon Musk tvingades på lördagen till en uppgörelse med amerikanska finansinspektionen (SEC). Uppgörelsen, som nu ska godkännas i domstol,  innebär att han mister ordförandeposten i sitt bolag och får betala en böter om 20 miljoner dollar. 
Därtill ska Tesla betala lika mycket samt utse två oberoende ledamöter till styrelsen
Bakgrunden är en tweet som Musk skrev i augusti, med uppgifter som var marknadspåverkande, och som han sedan drog tillbaka. Händelsen innebar att Musk stämdes av SEC för värdepappersbedrägeri.

Annons