Finans Nyhet

Skandiabudet

Publicerad

Vad är det som pågår just nu? Realtid.se har frågat Harry Vos, chef för Investor Relations på Skandia.

Vad händer nu?

– Aktieägarna håller just nu på att ta ställning till Old Mutuals erbjudande. Är du som aktieägare emot budet behöver du inte göra någonting. Är du för budet måste du lämna in en blankett till Old Mutual, som skickats ut av dem tidigare i höst.

Arbetar ni aktivt med budet inom Skandia?

Annons

– Det vi gör är att gå ut och informera våra aktieägare om budet. Vi får svara på många frågor. Vi märker att mycket information efterfrågas för att kunna ta ställning. Skandia har också upprättat en hjälptelefon för de mindre aktieägarna.

Kan ni se åt vilken riktning det lutar åt efter aktieägares reaktioner?

– Nej, det går inte alls att spå vad som kommer att hända. I dag är det cirka 15 procent som gått ut offentligt och tackat nej till budet.

Annons

Vad är nästa steg?

– Den 14 november kommer Old Mutuals aktieägare ha en extra bolagsstämma för att gemensamt besluta om budet ska genomföras. Sedan den 21 november löper erbjudandet ut. Det är den sista dagen för Skandias aktieägare att anmäla sig positiva till budet.

Vad händer om budet går igenom?

Annons

– Det får du fråga Old Mutual om.

Vad händer om budet inte går igenom?

– Skandia fortsätter som ett självständigt bolag. Skandias styrelse har gått ut och rekommenderat till sina aktieägare att inte acceptera budet för att det är för lågt. De finner att Skandia har en lovande framtid på egen hand.

Bakgrund Skandia-Old Mutual

Processen med budet från Old Mutual har varit utdragen. Redan i våras började det spekuleras om att Old Mutal med största sannolikhet skulle lägga ett bud på Skandia.

I september kom budet. Skandias aktieägare erbjöds 1.650 kronor kontant samt 137 nya aktier i Old Mutual för varje hundratal aktier i Skandia. Budet är värt motsvarande 43,60 kronor per aktie. Old Mutal värderade Skandia till 45 miljarder kronor.

Sammanslagningen med Old Mutual skulle innebära att den gemensamma koncernen får ett börsvärde på 109 miljarder kronor. Skandias nuvarande ägare skulle då äga motsvarande 26 procent av den sammanslagna koncernen.

Reaktionerna på budet var varierande bland storägarna. Storägare som ställer sig positiva är bl a Christer Gardells bolag Cevin och isländska Burdaras.

Styrelsen och storägare som Första-, Andra-, och Färde AP-fonden, Nordea Fonder och Robur ställer sig kritiska och anser att budet är fientligt. I och med att styrelsen ställde sig kritiska fick inte Old Mutual längre tillgång till exklusiv finansiell information från Skandia.

Annons