FinansNyhet

Skandia minskar utbudet av fonder

Skandias koncernchef Frans Lindelöw stramar upp utbudet av fonder som företaget erbjuder sina kunder att investera i.
Publicerad

Skandia har börjat kvalitetsgranska sitt fondutbud. Som en följd av det kommer antalet fonder minska från 800 till cirka 250 stycken.

Realtid.se

Arbetet med kvalitetsgranskningen beräknas vara klart under första kvartalet 2018. Syftet är att erbjuda kunderna enkelhet, kvalitet, prisvärdhet, hållbarhet och förutsättningar för god avkastning, skriver Skandia i ett pressmeddelande.

Depåutbudet ska efter kvalitetsgranskningen bestå av omkring 250 fonder. Dessa fonder kommer sedan att kvalitetsgranskas löpande. Idag består depåutbudet av 800 fonder som saknar den utvärdering och urval som framöver kommer att tillämpas.

– Vad vi nu gör är att vi satsar på genomgående högre kvalitet i fondutbudet för att kunderna enkelt ska kunna välja rätt fonder. Många kunder upplever idag en svårighet att välja och vår förändring kommer att underlätta valsituationen, säger Skandias koncernchef Frans Lindelöw.

Annons

“Många fonder i dagens depåutbud har en begränsad efterfrågan och kommer därför att tas bort. Skandia kommer inte minska investeringsmöjligheterna för kunderna utan istället skapa ett för kunden hanterbart antal fondalternativ per fondkategori”, skriver bolaget.

– Vi kommer framöver att erbjuda fonder som vi bedömer har gynnsamma förutsättningar att avkasta över genomsnittet för jämförbara fonder. För att granska prisvärdheten analyserar vi fondernas avgiftsstruktur, hur aktiv och bra förvaltningen är, säger Frans Lindelöw.

Kvalitetsgranskningen har inletts och under första kvartalet 2018 kommer Skandia att ha granskat samtliga fonder och landat i ett utvalt utbud. Precis som tidigare kommer det att finnas 90 fonder för fondförsäkring.

Annons

Skandias fondutbud kommer framöver omfatta “fonder från ett stort antal marknadsledande fondbolag”, enligt pressmeddelandet.

Annons