Annons

Annons

Skandia: Lägre avkastning framöver

Konjunkturen tappar fart. Samtidigt minskar de penningpolitiska stimulanserna. Enligt Skandia innebär det ökad osäkerhet för investerare.

Stockholmsbörsen är visserligen upp 12 procent sedan årsskiftet. Men Skandia anser att riskerna är fortsatt högre än normalt.

– Sparare bör vara beredda på att det kommer kunna svänga mycket på börserna även i år, säger Johan Lundqvist, makroekonom på Skandia i ett pressmeddelande.

Inte minst oroande är det osäkra världsläget – handelskonflikten mellan USA och Kina, Brexit, med mera. Sammantaget bör spararen förvänta sig en lägre avkastning kommande år.

Annons

Annons

En sammanställning som Dagens Industri har gjort visar samtidigt att Skandia lyckades väldigt bra med att förvalta spararnas pensionspengar förra året. Av de tillgängliga alternativen gick Skandia Liv bäst, plus 2,6 procent.

– Vi är nöjda med fjolårets avkastning och att vi har kunnat ha en hög återbäringsränta, men nu ska man ställa in sig på lägre avkastning från de flesta tillgångsslag, säger Skandias vd Frans Lindelöw.

– Aktiemarknaden är ingen god indikator på framtiden, den är för emotionell. Däremot ger räntemarknaden viktiga signaler och där ser vi flera tecken på sämre tider framöver.

Av de större pensionsbolagen lyckades även Folksam, KPA, AMF och Länsförsäkringar Gamla Trad att ge positiv avkastning.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons