- Publicerad
UPPDATERAD Stockholmsbörsen pendlade upp och ned under morgonens handel efter det kraftiga kurslyftet i går.
SEB:s analyschef spår fortsatt nervositet på börser i världen den närmaste tiden – trots USA:s centralbanks räntesänkning.
OMXS-index på Stockholmsbörsen pendlade upp och ned under förmiddagen. Men strax före klockan 12.30 hade Stockholmsbörsens OMXS-index fallit med 2,0 procent till 302,5.
Högt upp på förlorarnas lista märktes Scania, ner 6,5 procent, och Volvo, ner 6 procent. Båda bolagen har fått sänkta rekommendationer från investmentbanker.
Föll rejält gjorde också exempelvis Handelsbanken, ner 4,8 procent, Assa Abloy, ner 4,4 procent och Telia Sonera som föll 3,1 procent.
Fastighetsbolaget Castellum föll med 5,4 procent efter sin bokslutsrapport, trots ökad vinst och höjd utdelning. Öresund, som också rapporterade under förmiddagen och vars vinst vändes till förlust, föll med 1,8 procent.
Mot strömmen gick framför allt Stenbecksfärens maktbolag Kinnevik, upp 5,5 procent.
Även i övriga Europa föll börserna rejält och USA-terminerna indikerar kursfall på Wall Street när handeln där inleds i eftermiddag.
Men börserna i Sverige och övriga Europa kommer den närmaste tiden att stiga med hjälp av den amerikanska centralbankens kraftiga räntesänkning, spådde Peter Malmqvist som är analyschef på Nordnet, på morgonen.
Räntesänkningen fick Asiens börser att vända kraftigt upp under onsdagens handel trots att börserna i New York slutade på minus.
– Eftersom kurserna fallit så mycket var det läge att de skulle hitta en vändningspunkt och i alla fall temporärt börja stiga. Nu fick de en väldig hjälp av räntesänkningen. Därför tror jag att riktningen borde bli uppåt.
Uppgången kommer att hålla i sig åtminstone de närmaste veckorna, tror Malmqvist.
– Sedan blir det litet svårare beroende på att det kommer ny statistik och nya rapporter hela tiden som kan påverka. Och det tar ju ett bra tag innan en räntesänkning får effekt på konjunkturkurvor. Därför kan fortsatt negativ statistik från USA oroa.
Men det huvudsakliga skälet till att det är svårare att spå några månader framåt har att göra med att personer som varit pressade av den tidigare nedgången säljer när kurserna vänder upp.
– Det gör att det ofta kommer en rekyl på en sådan här uppstuds. Då börjar börserna gå bakåt igen. Personer som varit pressade hoppar av det här helvetet när kurserna börjar gå uppåt igen.
– Men jag tror vi har nått den lägsta botten nu, säger Malmqvist.
Men Esbjörn Lundevall, analyschef på SEB Aktiehandel, tror att det under flera månader kommer att vara nervöst med stora kurssvängningar på börsen. Detta trots att USA:s centralbank Federal Reserve kom till undsättning med den kraftigaste räntesänkningen på 25 år på tisdagen.
– Jag är lite överraskad över att det inte blev mer positivt efter Fed-sänkningen i går. Om inte det där hjälper är det rätt svårt att se vad som ska hjälpa, säger Lundevall.
Att USA-börserna föll på tisdagen berodde dock inte på att de reagerade negativt på Feds sänkning, utan snarare på att de var stängda på måndagen då övriga världen upplevde de största börsrasen sedan den 11 september 2001.
Att Fed väljer att sänka räntan en vecka före det ordinarie mötet har också öppnat för spekulationer att den sänkningen kommer att följas av en ny vid det ordinarie mötet den 29:e och 30 januari.
– Det är redan inprisat i terminerna att det blir en sänkning med ytterligare 50 punkter redan nästa vecka vid det ordinarie mötet, säger Lundevall.
TT: Vad kan mer göras för att stabilisera börserna?
– Det kan man verkligen fråga sig. Kanske att andra centralbanker börjar ta allvarligt på läget. Framför allt ECB har haft en inställning att det här inte är någonting att bry sig om över huvud taget, det är fortfarande inflationsrisk som gäller, medan börsen tycks tro att det är recession runt hörnet.
– Och det är två väldigt skilda åsikter.