Finans Nyhet

Sjukdomen blev vändpunkten

Publicerad

Carolina Welin drev företag och levde ett stressigt liv i reklambranschen som vd och projektledare. Vändpunkten kom när hon drabbades av bröstcancer.

I dag är hon friskare än någonsin, tack vare att hon prioriterar sin hälsa. Att få människor att må bättre har också blivit ett nytt affärsområde i familjeföretaget.

– Sjukdomen har givit mig en ny drivkraft.

Från att ha lett stora reklamkampanjer i näringslivet ägnar sig Carolina nu åt att hjälpa människor i kris. Hon har utbildat sig till psykosyntesterapeut och startat landets första rehabkurs för kvinnor som har fått bröstcancer. Plattformen för vändpunkten är förlaget Mow inom mat, hälsa och friskvård som hon i dag driver tillsammans med sin man Lars som är art director.

Annons

– Jag är så glad att jag har företaget. För här får jag utrymme att genomdriva mina drömmar.

En dröm är att utveckla patientutbildningar inom sjukvården. Utgångspunkten är att det finns ett samband mellan vår stressade livsstil och sjukdom. Stressen stjäl energi och övergår i sjuklighet. Även den så kallade positiva stressen är farlig, säger hon och tar sig själv som exempel:

– Jag levde det liv som många gör i dag med ett krävande men stimulerande jobb och en växande familj. Min man och jag drev ett reklamföretag med tjugo anställda som gick väldigt bra. Vi gjorde säljkampanjer för stora företag och uppdragen flöt in. På kvällarna när våra fyra barn hade somnat fortsatte jag jobba till ett-två på natten. Jag behöver inte mycket sömn och befann mig i en framgångsspiral. Allt bara adderades på.

Annons

Stressen accelerade när de två yngsta barnen blev jättesjuka och det vältajmade livspusslet föll isär. Lars tog huvudansvaret för hemmet och Carolina lade in en ny växel på jobbet. Men när yngste sonen fick ett livshotande astmaanfall i skolan mitt under kundmötet var det dags att byta livsstil. Samtidigt vände vinden i reklambranschen.

– Jag hade fått problem med astma och allergi, ett tecken på att något var fel i mitt system. Så vi avvecklade reklambyrån och började om med förlaget.

Då kände Carolina knölen i bröstet. När cancerdiagnosen kom upphörde tiden. Behandlingen tog några månader. Efteråt kom reaktionen på det som hade hänt och Carolina drabbades av en utmattningsdepression. Via goda vänner fick hon kontakt med ett koreanskt yogacenter i USA.

Annons

– Utan kursen där hade jag inte stått här i dag. När man får cancer stängs dörren. Dörren är fortfarande stängd, men jag har fått redskapen för att välja en annan väg ut. Det handlar om att ta tillbaka den energi som stress och sjukdom har tagit ifrån dig. Och förstärka det friska.

Nu vill hon sprida det hon har lärt sig till andra som behöver hjälp att komma tillbaka efter sjukdom. Till ett liv utan stress. Människors välbefinnande måste få ta mer plats i affärslivet. Aldrig mer ekorrhjulet, säger hon.

– Numera är det kroppen som styr min planering, inte jobbet. Jag lägger bara på mig fler uppgifter om jag kan ta bort några andra. Sätter av tid i almanackan även för skrivbordsjobben. För att få energi och orka gör jag yogarörelser en halvtimme varje morgon. Varannan vecka besöker jag en kinesisk akupunktör. Och jag stänger av ringsignalen på mobilen för att inte vara tillgänglig hela tiden.

Förr var hon minutiöst förberedd inför ett möte.

– I dag är jag minutiöst närvarande på mötena, har blivit bättre på att lyssna och tar tag i alla frågor som kommer upp. Målet är lika viktigt som att alla medverkande förstår varandra på vägen. I dag är våra beslut mer förankrade och det ger ett bättre resultat i slutändan.

– I företaget arbetar vi inte med vad som helst och väljer våra kunder utifrån kvalitativa värderingar. De ska vara människor som tar ansvar för vad de håller på med. Jag kan inte längre tänka mig att arbeta med knäppa människor. Personkemin måste stämma för att vi ska må bra.

Lena Fieber

frilansjournalist

redaktionen@realtid.se

Annons