Finans Nyhet

”Signifikant risk för framtida likviditetsproblem”

Publicerad

Crowdfunding-bolaget Fundedbyme redovisar ett rörelseresultatet på minus 14 miljoner för helåret 2015. Nettoomsättningen uppgick till 2 miljoner kronor.

Daniel Dobczy är vd för
och medgrundare av
Fundedbyme.

Under 2015 tog Fundedbyme in 20 miljoner i finansiering (19,7). Bland annat genom att lösa in konvertibellån.

Nettoomsättningen fördubblades nästan till 2 miljoner kronor (1,2). Men rörelseresultatet blev en dyster historia och landade på -14 miljoner kronor (-11,6). Det är därmed sju gånger mer än intäkterna från bolagets kunder. De övriga rörelseintäkterna var oförändrade och uppgick till 3,9 miljoner.

Annons

Fundedbyme, som grundades 2011, förklarar det dåliga resultatet med företaget fortfarande är i en uppstartsfas med "större utgifter än intäkter" och att det därmed finnes en "likviditetsrisk".

"Bolaget hanterar det genom att göra regelbundna kassaflödesprognoser samt finansiera sig via främst nyemissioner. Hittills har detta räckt för att täcka den operativa verksamhetens kassaflöden.

Målet är att vara "operativt kassaflödespositivt inom överskådlig framtid och är för att lyckas med detta beroende av en fortsatt ökad tillströmning av attraktiva entreprenörscase." Det finns dock en "signifikant risk" för "framtida likviditetsproblem".

Annons

"Eftersom bolagets affärsidé är att förmedla affärer, men inte själv är part i dessa affärer, uppstår ingen signifikat risk pga kunders eventuella framtida likvitetsproblem och där med sammanhängnande återbetalningsrisk eller konkursrisk. Denna risk bärs av de investerare som satsar på respektive case".

I en intervu med Realtid.se i april sade vd:n och medgrundaren Daniel Dobczy att målet är att vända till vinst under 2017. Fundedbyme ska också renodla sin tjänst i syfte att åstadkomma en börsnotering. Möjligheten att investera i idéer och projekt har därför slopats – eftersom "investeringar i enbart företag är seriösare och mer långsiktiga", enligt Daboczy.

Bolaget startade nyligen även en kapitalrunda till sig självt – via just crowdfunding.

Annons

– Vi har i dagsläget 544 delägare och nu har ytterligare 543 personer signat upp sig på att investera i Fundedbyme, berättade Daniel Daboczy exklusivt för Realtid.se.

På frågan om han och medgrundaren Arno Smitt var rädda för att misslyckas när de 2011 gav sig in på okänd mark svarade Daboczy att de var naiva i början.

– Vi var väl naiva nog att inte förstå vad vi gav oss in på. Om vi hade vetat att det var så här tufft kanske vi hade avvaktat. Det har tagit längre tid att få marknaden att fatta än vad vi trodde. Tittar man på England så har 30 procent av befolkningen använt sig av alternativa investeringar någon gång. Motsvarande siffra för Sverige är 1,7 procent, sade han.

Fundedbyme har i dag 17 anställda och kontor i Sverige, Finland, Malaysia och Singapore. Det är dock en halvering av antalet kontor sedan i fjol.

– Vi hade lokalkontor i massa länder och gjorde en ganska kostsam resa. Nu har vi minskat kostnadsmassan. Men även i de länder, totalt 73 stycken, som vi inte har fysiska kontor i har vi behållit våra indirekta nätverk i, sade Daboczy.

Fundedbyme

Fundedbyme lanserades 2011 och var då Sveriges första kommersiella crowdfunding-plattform.

Med inspiration från amerikanska motsvarigheten Kickstarter, ville grundarna Daniel Daboczy, i dag bolagets vd, och Arno Smit – som från början drev en webbyrå tillsammans i Stockholm – starta en svensk sajt för alternativa investeringar för startups.

De byggde plattformen för att finansiera sina egna idéer och stötta andra bolag, enligt Daniel Daboczy som menar att Fundedbyme "representerar en stor målgrupp som på pappret anses vara oinvesteringsbara för att de har "fel" bakgrund eller "fel" efternamn.

"Traditionellt brukar investeringar gå till en ung kille som gått på Handels", säger han.

Plattformen har i dag 65.000 registrerade medlemmar och har totalt tagit in över 190 miljoner kronor. En donation ligger i snitt på 48 dollar och direktinvesteringar i bolag på 6.000 dollar.

Crowdfunding

Enligt FI:s definition är crowdfunding eller gräsrotsfinansiering ett sätt att förmedla kapital och krediter "via en teknisk plattform som kopplar samman kapitalsökande och investerare".

Men crowdfunding per se och i ren ekonomisk mening är förstås inget nytt, utan handlar om "kapitalanskaffning från allmänheten". Det nya är att tekniska plattformar gör det möjligt att "på ett effektivt sätt" skaffa kapital "utan att gå via traditionella kanaler", enligt FI.

Crowdfunding är i oreglerat i Sverige, men i en ny rapport varnar FI för stora kreditrisker på området, eftersom det "finns små eller inga incitament" för i synnerhet p2p-plattformar att göra en korrekt kreditprövning, vilket ökar risk för överskuldsättning hos låntagaren som också får ett svagt skydd.

Det ligger också i farans riktning att aktörer som tar en utlåningsavgift blir mer benägna att förmedla "dåliga lån" för att öka sina intäkter, enligt myndigheten. Regeringen tillsatte därför nyligen en utredning som ska undersöka hur en mer ansvarsfull marknad för konsumentkrediter kan skapas.

Delningsekonomin

Crowdfunding är en del av den så kallade delningsekonomin. Skatteverket definierar "delningsekonomi" som transaktioner där "underutnyttjade tillgångar säljs, hyrs ut, samägs eller samnyttjas, via en digital marknadsplats".

Transaktionen inkluderar en "tillhandahållare, en utförare och en konsument". Men det kan även röra sig om erbjudanden av tjänster. Airbnb, Uber, Lyft är några stora bolag inom delningsekonomin.

Globalt omsatte delningsekonomin förra året cirka 130 miljarder kronor, enligt en rapport från PWC. Omsättningen förväntas i samma rapport stiga till 2.700 miljarder kronor år 2025, vilket på sikt kan leda till skattefel och undergräva statskassan, enligt Skatteverket som nu utreder saken.

Annons