Nanna Stranne och Mai Thai lärde känna varandra när de läste industriell ekonomi på Chalmers i Göteborg. "Vi klickade direkt när vi träffades på Götaplatsen första gången, säger Nanna Stranne." Sedan dess har de kompletterat sina utbildningar med finansie
Nanna Stranne och Mai Thai är medgrundare av och delägare i Sigmastocks. De lärde känna varandra när de läste industriell ekonomi på Chalmers i Göteborg. "Vi klickade direkt när vi träffades på Götaplatsen första gången, enligt Nanna Stranne." Sedan dess har de kompletterat sina utbildningar med finansiell matematik, företagsekonomi och entreprenörskap.
Fintech

Sigmastocks fyller på kassan

Bolaget erbjuder robotgenererade aktieportföljer och tar in flera miljoner från tunga investerare som Stena Finans och Collectors Lena Apler.

Uppdaterad 2017-02-10
Publicerad 2017-02-10

Sigmastocks har haft en genomsnittlig tillväxt på 20 procent i månaden, men bolaget har ännu inte uppnått lönsamhet. Därför tar grundarna nu in 8 miljoner kronor i en ny kapitalrunda. Investerarna är tunga profiler som Stena Finans, affärsängeln Bo Mattsson och Collector-grundaren Lena Apler.

Bolaget startades av industriekonomerna Mai Thai och Nanna Stranne 2014 på startup-inkubatorn Chalmers Venture i Göteborg. Förra året hade inkubatorns portföljbolag investerat cirka en halv miljon i startupen – och nu tillförs alltså ytterligare 8 miljoner.

"Fruktansvärda avgifter"

Sigmastocks är i dag en renodlad automatiserad tjänst som bygger aktieportföljer åt sparare med hjälp av finansiell matematik och algoritmer. Affärsidén går ut på att kunderna – mot en avgift på som mest 50 kronor i månaden – sparar direkt i robotgenererade aktier istället för fonder som grundarna anser har allt för höga avgifter generellt.

– Avgifterna på de aktivt förvaltade Sverigefonderna är fruktansvärt höga i förhållande till vad de levererar, sade Mai Thai, i en intervju med Realtid i maj förra året.

Spår fonddöd

Hon och medgrundaren Nanna Stranne tror att aktiv fondförvaltning försvinner helt på sikt.

– Aktivt förvaltade fonder, som storbankernas klassiska Sverigefonder, försvinner. Ingen kommer att betala för en dyr mellanhand i framtiden, i alla fall inte på marknader som är så lättillgängliga som exempelvis Nordamerika, sade Nanna Stranne till Realtid.se i våras.

Platsannonser

Logga in