Finans Nyhet

Sextrakasserier bakom anmälan?

Publicerad

<pufftextlänk>En sexskandal kan ligga bakom att lärare vid JMK i Stockholm ska utredas. Prefekten Ester Pollack säger till Realtid.se att uppgifterna är av den karaktären att de måste utredas</pufftextlänk>. Ester Pollack har fått uppgifter om att lärare uppfört sig på ett oacceptabelt sätt.

Prefekten Ester Pollack vid JMK, Journalist, Media och Kommunikationsutbildningen på Karlavägen, vid Stockholms universitet skakas av uppgifter om att lärare ska ha gått över gränsen vid vad hon kallar ”social samvaro” med studenter. Det ska ha skett vid minst två tillfällen.

Vad är det som har hänt?

– Det vet jag inte, men de uppgifter jag har fått är av den arten att de måste utredas, säger Ester Pollack till Realtid.se.

Annons

Till JMK-eleverna har hon gått ut med information om att hon ”har påbörjat en utredning av det inträffade”.

Men till Realtid.se säger hon att det är personalenheten vid Stockholms universitet som gör utredningen. Pollack vill inte precisera sig om det är en eller flera lärare som nu utreds.

Visar utredningen att någon lärare har sextrakasserat studenter, görs en anmälan till Statens ansvarsnämnd för prövning av om åtalsanmälan ska göras, förutsatt att det inte ses mellan några fingrar.

Annons

Men uppgifter av den här karaktären kan ofta vara svåra att utreda.

– En kvinna som upplever att hon blivit kränkt har väldigt svårt att få gehör för sin upplevelse, på grund av de hierarkier som råder. Ett väldigt stort ansvar läggs på den som känner sig utsatt, sa Gunilla Carstensen till SvD tidigare i år. Hon har disputerat vid Uppsala universitet
med avhandlingen Sexuella trakasserier finns nog i en annan värld.

Lärare som fälls för sextrakasserier riskerar att bli uppsagda.

Annons
Annons