JuridikNyhet

Setterwalls Henrik Kjellander: “Vi har tvingats tacka nej till uppdrag”

Henrik Kjellander, vd och executive partner, Setterwalls AdvokatbyråHenrik Kjellander, vd och executive partner, Setterwalls Advokatbyrå
Henrik Kjellander, vd och executive partner, Setterwalls Advokatbyrå. Foto: Setterwalls Advokatbyrå
Publicerad
Uppdaterad

Trots pandemin upplevde Setterwalls Advokatbyrån en stor öknikng av byråns tjänster under 2021, säger Henrik Kjellander, vd och executive partner, på Setterwalls Advokatbyrå, till Realtid.

Marlène Sellebråten

Hur slappnar du av under jul- och nyårsledigheten?   
–  Jag försöker lägga undan mobil och dator under julen och det är en viktig tid för återhämtning. Det bästa sättet för mig är att koppla av är med julmys med familj och släkt och jag ser också fram emot att läsa Daniel Bergmans bok “Hjärtat”. 

Någon personlig eller yrkesrelaterad nyårsresolution inför 2022?        
– Jag har ingen personlig målsättning just till nyår utan jag gillar att sätta upp mål löpande under året, som ibland behöver ändras. För Setterwalls har vi mycket spännande på gång inför 2022 och vi har kommit i mål med vår nya affärsplan så den tycker jag är en bra sammanfattande nyårsresolution. 

Något ledarskapstips som andra kan finna användbart när de sätter igång med sina nyårsresolutioner?           
– Jag tycker att engagemang är det mest grundläggande i alla sammanhang – engagerade medarbetare mår bättre och presterar bättre och ger också trivsel. Det är också viktigt med empati är viktigt i ledarskap och att bemöta medarbetarna där de befinner sig och förstå deras vardag. 

Annons

Vilka tre händelser, på din marknad specifikt eller i världen mer allmänt, var de viktigaste under 2021?    
– Den första är såklart pandemin som verkligen har definierat året. Vi trodde att vi var på väg ur den men den kommer att påverka oss alla även under nästa år. Men jag tror och hoppas att vi har passerat det riktigt allvarliga stadiet. Den andra är det nya arbetssättet som kommit av pandemin som till övervägande del är positivt. Och den tredje är den snabba och kraftiga återhämtningen i stora delar av näringslivet kombinerat med en väldigt stor investeringsvilja. 

Den mest positiva och negativa utvecklingen på den marknad du är verksam i, för din verksamhet och för dig själv 2021?        
– Det negativa är att företag har drabbats av pandemin även om våra klienter generellt har klarat sig bra. Det positiva är att efterfrågan på våra tjänster har ökat enormt det senaste året och det gäller inte bara IPOs och transaktioner utan över hela linjen. Det har varit så högt tryck att vi tvingats tacka nej till uppdrag vilket verkligen inte hör till vanligheterna. Och det finns ingen indikation på att efterfrågan på kvalificerad juridisk rådgivning kommer att avta, tvärtom ökar den stadigt. 

Annons

“Efterfrågan på våra tjänster har ökat enormt det senaste året och det gäller inte bara IPOs och transaktioner utan över hela linjen. Det har varit så högt tryck att vi tvingats tacka nej till uppdrag vilket verkligen inte hör till vanligheterna.” 

Dina förväntningar om den mest positiva och negativa utvecklingen på den marknad du är verksam i, för din verksamhet och för dig själv inför 2022?             
–  Vi ser väldigt positivt på marknaden inför 2022, det är all-time-high för börsintroduktioner och vi har flera stora projekt och transaktioner i orderböcker för Q1 och Q2 och jag tror att den höga aktiviteten kommer att fortsätta under hela 2022. Utmaningen inför nästa år är den hårda konkurrensen om talangerna, där jag tror att en del av förklaringen ligger i att advokatyrket just nu inte står högst upp på listan över drömarbetsgivare för juriststudenterna. Det tycker jag är synd eftersom advokatrollen är så otroligt spännande och utvecklande. Vi behöver därför aktivt arbeta med att berätta mer om yrket och Setterwalls, vad vi kan erbjuda som arbetsgivare och den karriärväg som finns hos oss. Med det sagt är det ändå sunt med konkurrens eftersom det gör att byråerna måste vara förändringsbenägna och attraktiva för att möta kandidaternas förväntningar och värderingar, vilket gör att vi ständigt kan förbättra oss.   

“Utmaningen inför nästa år är den hårda konkurrensen om talangerna, där jag tror att en del av förklaringen ligger i att advokatyrket just nu inte står högst upp på listan över drömarbetsgivare för juriststudenterna.” 

Bonusfråga: Hur har ditt sätt att arbeta förändrats under 2021 och hur tror du att det blir under 2022?          
–   Vårt sätt att arbeta har förändrats mycket och den förändringen är utan tvekan här för att stanna. De digitala mötena är effektiva och det är numera mer personligt att prata med klienterna på Teams istället för telefon som innan pandemin. Samtidigt är det såklart tråkigt med färre fysiska möten och internt är det viktigt att träffas för den sociala samvaron och att bygga kultur. Vi valde tidigt att gå ut med interna riktlinjer som ger flexibilitet att arbeta hemifrån även utan restriktioner, och det har fungerat väldigt bra och är uppskattat. Jag tror att det handlar om att göra kontoret så attraktivt att medarbetarna vill arbeta på kontoret, och man ska också vara medveten om att det finns utmaningar att t.ex. arbetsleda på distans. Jag tycker att det nya arbetssättet sammantaget är väldigt positivt och att det inte är några dramatiska förändringar.   

Annons

Hela Realtids jul- och nyårsserie 2021-2022 >>

Agnes Hammarstrand, partner på Delphi
Agnes Hammarstrand: ”Ojämn tillsyn inom GDPR och Schrems II skapar obalans på marknaden”

Henrik Kjellander, vd och executive partner, Setterwalls Advokatbyrå
Setterwalls Henrik Kjellander: “Vi har tvingats tacka nej till uppdrag”

Maja Inkala, tillförordnad talesperson, Stiftelsen Allbright
Allbrights Maja Inkala: “Alltför många bolag sysslar med oseriösa kompisrekryteringar” 

David Frydlinger, managing partner, Cirio Advokatbyrå
David Frydlinger: “Pandemin borde lärt oss undvika alltför mycket förväntningar” 

Katrin Troedsson, vd, MAQS Advokatbyrå
MAQS Katrin Troedsson: “Utmanande växa på ett balanserat vis i takt med efterfrågan”

Stephan Erhag, managing partner, Advokatbyrån Delphi
Delphis Stephan Erhag: ”Ökningen av inflationen som ser ut att komma det mest negativa”

Anders Fast, partner, Baker McKenzie
Baker McKenzies Anders Fast: “Mycket tuff konkurrens om talanger” 

Monica Lagercrantz, vd och grundare i Boardclic
”Successionsplanering den viktigaste frågan i styrelserummet under 2021”

Finansprofilen Claes Hemberg
Claes Hemberg: ”Tempo är avgörande. Byt gamla flaskhals-vd:ar”

Frida Bratt, sparekonom, Nordet
Bratt om 2022: ”Jag tror inte vi ska vänta oss samma feststämning på börsen”

Robert Boije, chefsekonom, SBAB
“De uppenbara problemen på bostadsmarknaden inte särskilt högt upp på den politiska agendan” 

Anders Elgemyr, vd och managing partner, Carlsquare
”Svårt riktigt motivera en bred flora av svenska Spac med alla dessa compounders”

Lotta Mauritzson på Nationellt bedrägericenter och Nationella operativa avdelningen, NOA
Kortbedrägerier och organiserad brottslighet: ”Vi måste lära oss att se kopplingarna”

Jon Arnell, CIO på Max Matthiessen 
Jon Arnell om 2022: ”Don’t fight the Fed”

Isabella de Feudis, vd. SVCA
SVCA:s vd: Ljust 2022 för PE och riskkapital – extern chock största risken

Ingmar Rentzhog, vd och grundare, We Don’t Have Time
Ingmar Rentzhog: “De allra flesta simmar åt samma håll. Nu behöver vi bara få dem att simma fortare” 

Annons