Konjunktur

SEB: Väl avvägd finanspolitik

Finanspolitiken är väl avvägd i nuvarande konjunkturläge, säger SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist efter att finansminister Magdalena Andersson presenterat regeringens ekonomiska prognoser.

Publicerad 2019-08-22

– Det är bra att regeringen satsar några extra miljarder när konjunkturen mattas och Riksbankens verktygslåda skramlar tom. Det är väl avvägd finanspolitik i rådande konjunkturläge, säger Robert Bergqvist till Realtid.

Han säger att Sverige har finanspolitiska muskler att hantera en lågkonjunktur och att finansministern ökar trycket på Riksbanken att justera ned sin prognos för styrräntan.

– Svenska statsfinanser är starka, sett ur både historisk och internationell synvinkel, även om saldomålet enligt våra progno­ser inte klaras 2021. Det finns ett reformutrymme som regeringen bör utnyttja, säger Robert Bergqvist    

Bergqvist konstaterar att svenska statsfinanser är konjunkturkänsliga och säger att de kommer att försämras framöver i lin­je med en svagare tillväxt och i takt med att de automatiska stabilisatorerna aktiveras mer, därmed får tillväxten behövligt stöd. 

 

Platsannonser