FinansNyhet

SEB och PwC toppar M&A-ranking

Publicerad

Mergermarket presenterar league tables för tredje kvartalet och niomånadersperioden 2018. I Europa sticker private Equity-aktiviteten ut med utköp till det högsta värdet sedan krisen med ett värde på 131,3 miljarder dollar.

Sara Johansson

Mergermarket presenterar nu M&A-rankingen globalt och lokalt för de finansiella rådgivarna fram till och med tredje kvartalet 2018.

SEB toppar listan över transaktioner i Sverige, mätt i värdet, vilket uppgick till 16.138 miljoner dollar. Detta var en ökning för banken om 1096,3 procent jämfört med samma period i fjol. På andra plats kom Deutsche Bank med ett värde på transaktionerna om 14.941 miljoner dollar. I fjol hade banken ingen placering alls i rankingen. På tredje plats kom Goldman Sachs med transaktioner till ett värde om 11.538 miljoner kronor, vilket var en ökning med 663,6 procent jämfört med transaktionsvärdet för banken i fjol.

På listan över flest transaktioner ligger PwC högst rankad med totalt 30 transaktioner, vilket dock är färre än under fjolåret då revisonsbyrån varit rådgivare vid 32 transaktioner. På andra plats står EY orubbad från fjolåret med 24 transaktioner, vilket var fler än fjolårets 19 transaktioner under samma period. SEB klättrade sex steg till tredjeplatsen med 16 transaktioner.

Annons

Det totala M&A-värdet globalt för de tre första kvartalen i år uppgår till 2,72 biljoner dollar, vilket är en ökning med 22,3 procent jämfört med samma period i fjol. Totalt 13.575 transaktioner har avviserats hittills. Detta är även den näststarkaste trekvartalsperioden sedan 2007, räknat på värdet.

Under tredje kvartalet i år hände det dock något och värdet på transaktionerna sjönk med 35,4 procent jämfört med kvartalet innan.

Enligt Mergermarkets analytiker Jonathan Klonowski beror detta på de geopolitiska oroligheterna, handelskriget och protektionism.

Annons

Det totala värdet på transaktionerna under tredje kvartalet 2018 var 703,2 miljarder dollar, vilket var det sämsta kvartalet sedan första kvartalet 2016.

Endast fyra transaktioner över 10 miljarder dollar avviserades under tredje kvartalet. Den största affären var när Energy Transfer Equity förvärvade 97,64 procent av Energy Transfer Partners för 59,6 miljarder dollar.

Totalt har 32 så kallade megaaffärer, med ett värde på över 10 miljarder dollar, avviserats i år, vilket är två fler än under hela 2017.

Annons

Globalt är det Goldman Sachs som återigen rankas högst med ett värde på transaktioner om 827.127 miljoner dollar för samtliga tre kvartal i år, vilket är 42,4 procent bättre än under fjolåret. Morgan Stanley och JP Morgan behåller också andra och tredjeplatserna.

Även i Europa var tredje kvartalet svagt. Enligt Mergermarket var detta det svagaste kvartalet sedan första kvartalet 2013. Under de tre senaste månaderna har 1.951 transaktioner till ett värde om 139,1 miljarder ägt rum i Europa.

Under tredje kvartalet ägde inga så kallade megaaffärer rum i Europa.

Frankrike, Tyskland och Storbritannien står för 44,1 procent av transaktionsvärdena i Europa detta år.

Enligt Mergermarket finns det dock ett antal intressanta högprofils situationer i pipline, vilket lugnar marknaden. Exempelvis har CVC anlitat Barclays, Credit Suisse och Bank of America Merrill Lynch för en exit av Domestic & General, som uppskattas vara värd över 3 miljarder dollar.

Cross-border M&A har dessutom varit mer aktuellt än inrikes-transaktioner.

Private Equity-aktiviteten i Europa var en ljusglimt under det tredje kvartalet. Totalt 289 buyouts till ett totalt värde om 37,4 miljarder dollar. Under samtliga tre kvartal motsvarade värdet på PE-utköpen det högsta värdet sedan krisen med ett värde på 131,3 miljarder dollar.

I Europa toppar Goldman Sachs rankingen, mätt i värdet på transaktionerna, med 292.080 miljoner dollar. Banken följs av Morgan Stanley och JP Morgan.

På listan över flest transaktioner toppar Rothild & CO listan med 206 transaktioner, PwC och EY kniper andra och tredjeplatsen.

Annons