SEB under vd Johan Torgeby ökar investeringarna.
Johan Torgeby, VD och koncernchef för SEB.
Morgonsvepet

SEB investerar drygt 2 miljarder till 2021

SEB investerar drygt 2 miljarder till 2021, Theresa May klarade förtroendeomröstning, Power Grids förutspås få låg värdering och Skatteverket stoppar olaglig datahantering. Det är några av nyhetsrubrikerna denna Luciamorgon den 13 december.

Uppdaterad 2018-12-15
Publicerad 2018-12-13

SEB presenterar affärsuppdatering för 2019-2021
Bank SEB har fattat beslut om affärsplanen för 2019-2021. De nya strategiska initiativen förväntas innebära tillkommande investeringar på totalt 2-2,5 miljarder kronor under treårsperioden 2019-2021. Detta kommer att innebära en årlig kostnadsökning på 1 miljard kronor år 2021 och  en nytt totalt kostnadsmål på omkring 23 miljarder kronor år 2021, baserat på 2018 års valutakurser. 
SEB ska fortsätta att bygga på sin styrkeposition inom tre strategiska områden: Operationell excellens – Ledande inom rådgivning – Utökad närvaro.
SEB:s finansiella mål är oförändrade: 
Utdelning på 40 procent eller mer av vinst per aktie
Kärnprimärkapitalrelation på cirka 150 punkter över myndighetskravet
Konkurrenskraftig avkastning
Affärsuppdateringen presenteras närmare på torsdagsförmiddagen

Mer som händer i dag:
Riksbanken: direktionen sammanträder kl 9.00
Ica har kapitalmarknadsdag
 
Theresa May klarade förtroendeomröstning 
Brexit Storbritanniens premiärminister Theresa May vann på onsdagskvällen en förtroendeomröstning om henne i landets parlament, rapporterar nyhetsbyrån Direkt.
Hon vann med röstsiffrorna 200-117.
För att överleva misstroendeomröstningen behövde premiärminister få minst 158 röster.
Misstroendeomröstningen hölls efter att 48 konservativa parlamentsledamöter formellt krävt det och skälet var missnöje med hennes förslag till brexitavtal.

Rumänien vill införa euron
EU Rumänien överväger att byta valuta, skriver Omni. 
– Vårt mål är att Rumänien ska införa euron till 2024, säger premiärminister Viorica Dancila till AFP.
 
Power Grids förutspås få låg värdering
M&A Prislappen för ABB:s jätteförsäljning av kraftnätsdivisionen Power Grids till Hitachi riskerar att leda till missnöje, skriver DI.
Omni rapporterar: Enligt japanska Nikkei ligger värdet på Power Grids inom spannet 10,5–14 miljarder dollar. Sannolikt landar värderingen till slut i den nedre delen av det spannet, skriver DI med hänvisning till ”bedömningar på finansmarknaden”. Bland annat tror JP Morgan att prislappen stannar på 11 miljarder dollar.
 
Swedbank investerar i Upsales
Tech Den nystartade fonden Swedbank Robur Fokus gör sin andra investering i ett onoterat bolag på den svenska marknaden, skriver Dagens Industri. Efter att tidigare under hösten ha investerat i poddplattformen Acast går de nu in i Upsales, som säljer ett digitalt affärssystem. 
Totalt handlar det om aktier för 47 miljoner som Swedbank Robur Fokus och ett antal privatinvesterare köper. 
 
Skatteverket stoppar olaglig datahantering
GDPR Efter två anonyma anmälningar väljer Skatteverket att stoppa medarbetarnas tillgång till flera interna it-system. Det rapporterar Omni med källa Expressen.
Anmälningarna gäller hanteringen av känsliga personuppgifter i systemen. Bland annat ska, enligt Expressen, granskade personers bankkontoutdrag ha sparats och gjorts sökbara i ett system som används flitigt av skattekontrollanter utan att berörda banker eller granskningsobjekt informerats.
– Det är helt olagligt, säger en källa till Expressen.

Trump har ropat på vargen förr
Politik De amerikanska börserna reagerade bara marginellt på Trumps hot på tisdagen, rapporterar Dagens Industri. Presidenten har hotat med nedstängningar förr men sedan gått med på kompromisser.
President Trump hotar att stänga ner statsapparaten nästa vecka om inte kongressen går med på att finansiera hans mur mot Mexiko. 

Senzime har beslutat om en riktad nyemission
Finansiering Styrelsen för Senzime har beslutat om en riktad nyemission till Handelsbanken Fonder genom fonden Svenska Microcapfond och Länsförsäkringar Fondförvaltning. Det framgår av ett pressmeddelande. 
Nyemissionen omfattar 4 miljoner aktier och teckningskursen är på 6:90 kronor per aktie. Genom nyemissionen tillförs bolaget cirka 28 miljoner kronor före emissionskostnader.
Syftet med emissionen är att få in fler institutionella investerare i bolaget och samtidigt, på ett tids- och kostnadseffektivt sätt, möjliggöra en kapitalanskaffning för att accelerera den internationella kommersialiseringen av Senzimes medicinska produkter. 

 

 

Platsannonser