FinansNyhet

SEB: Företagarnas optimism bromsar in inför sommaren

SEB:s privatekonom Américo Fernández.SEB:s privatekonom Américo Fernández.
"Nedgången under juni är förmodligen en effekt av att många företagare drar ner på aktiviteten och försöker ta lite tid för att återhämta sig", säger SEB:s privatekonom Américo Fernández
Publicerad

SEB:s Företagarindikator minskar med 4 enheter i juni, från 26 till 22 enheter. Detta efter att tidigare ha ökat sex månader i rad.

Realtid.se

Samtidigt är det första månaden sedan undersökning började i december 2020 som företagarna uppger att den ekonomiska indikatorn arbetstid visar ett positivt balansmått (6). Likviditeten ligger kvar på samma nivå som förra månaden, (0). Det är endast omsättningen som trots positiv utveckling fortfarande är negativ (-3). Det visar den senaste månadens företagarindikator, enligt ett pressmeddelande.

– Nedgången under juni är förmodligen en effekt av att många företagare drar ner på aktiviteten och försöker ta lite tid för att återhämta sig, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández i en presskommentar.

Arbetstiden har förbättrats från 0 till 6 medan likviditeten ligger kvar på 0, vilket är samma nivå som förra månaden. Det är endast omsättingen som fortsatt visar en negativ siffra, men ändå en förbättring från minus 4 till minus 3 denna månad.  

Annons

– Det är glädjande nyheter att företagarnas ekonomiska ställning förbättrats under den senaste månaden. Den goda utvecklingen i arbetstiden är extra positiv då det förmodligen kommer att avspeglas i både likviditet och omsättning så småningom. Det blir en viktig fråga att följa i kommande mätningar, säger Américo Fernández.

 

Annons