Finans Nyhet

SEB bör utreda Magnitskijkoppling anser Bill Browder

Taggar i artikeln

Bill Browder Magnitskyaffären SEB
Finansmannen Bill Browder kräver upprättelse i Magnitskijhärvan.Finansmannen Bill Browder kräver upprättelse i Magnitskijhärvan.
Finansmannen Bill Browder kräver upprättelse i Magnitskijhärvan.
Publicerad

Finansmannen Bill Browder som i tio års tid kommit med skarpa anklagelser mot Ryssland för det ökända Magnitskijfallet vill att SEB utreder de nu framkomna kopplingarna. Samtidigt ifrågasätts Bill Browder själv.

I SVT Uppdrag gransknings reportage på onsdagen kopplades stora misstänkta penningtvättsöverföringar ihop med det ökända Magnitskijfallet. Men SEB:s vd Johan Torgeby ville inte ställa upp för en intervju i programmet.

– Det skadar en vd:s förtroende att först måla upp en oskyldig bild och sedan avslöjas, säger Bill Browder till Svenska Dagbladet.

Enligt Uppdrag gransknings reportage slussades 475 miljoner kronor från Magnitskijfallet genom SEB efter 2008.

Annons

Pengarna kom från en företagsplundring i vilken den brittisk-amerikanske affärsmannen Bill Browder blev svindlad på över 2 miljarder kronor.

De senaste tio åren har Bill Browder ägnat sin tid åt att spåra pengarna. I intervju med SvD uttrycker han förvåning med att SEB själva inte tycks ha sett Magnitskij-kopplingen utan att det kom fram först under Uppdrag gransknings reportage.

– Efter skandalerna som skakat Danske bank, Nordea och Swedbank trodde jag att SEB skulle ha sådan självbevarelsedrift att man rapporterade om detta självmant. Istället för att avslöjas av journalister, säger Bill Browder till SvD.

Annons

Enligt Bill Browder är högt uppsatta ryska statstjänstemän skyldiga till företagsplundringen och den efterföljande penningtvätten. Han säger att upplägget är ett sätt för Rysslands president Putin och hans lojala oligarker att plundra den ryska staten på pengar och att skicka dessa utomlands.

Nu tycker han att SEB behöver tillsätta en extern utredning.

– Precis som Danske Bank måste SEB nu rentvå sig. De behöver hyra in externa forensiska utredare och offentliggöra deras rapporter. Både aktieägarna och tillsynsmyndigheter måste få besked om vad som verkligen hänt i banken, säger Bill Browder till SvD.

Annons

Samtidigt kommer röster som ifrågasätter Bill Browders kritik mot ryska myndigheter. Många av hans uppgifter håller inte vid en närmare granskning. I själva verkat skulle det kunna handla om en personlig vendetta, skriver tyska Der Spiegel i ett långt reportage.

Sergei Magnitskij – den ryske revisorn som hjälpte den amerikanske finansmannen Bill Browder att utreda vad som hänt med hans investmentbolag Hermitage Capitals företagsdokument och skattepengar – hittade enligt vad Browder hädar den största skattekorruptionshärvan i Rysslands historia.

Sergei Magnitskij dog 2009 efter att ha suttit ett år i fängelse. Den i media vanligast förekommande teorin om vad som hände – vilken är den som Bill Browder för ut – är att han blev mördad av högt uppsatta korrupta ryska statstjänstemän.

Historien ledde fram till den amerikanska Magnitskijlagen 2012. Denna gör att den amerikanska staten har rätt att beslagta finansiella tillgångar och att neka individer inresa i USA, om de tros vara inblandade i Sergej Magnitskijs död samt misstänks för brott mot de mänskliga rättigheterna. Lagen uppdaterades 2017.

Idag kallar sig Bill Browder för ”Putins fiende nummer ett” och han arbetar från sitt kontor i London med en kampanj för Sergei Magnitskijs upprättelse. Han vill att fler länder ska följa USA:s exempel och införa sanktioner mot USA.

Tyska magasinet Der Spiegel har gått igenom tusentals sidor dokument kring Magnitskijs död och är inte lika säker på att Browders version stämmer.

Magnitskij hade blivit diagnostiserad med inflammation i bukspottskörteln av en fängelseläkare. Men operationen sköts upp med motiveringen att Magnitskijs cell skulle renoveras. Beskrivningarna av villkoren i fängelset är hemska. Han var svårt sjuk men fick inte ordentlig hjälp.

Enligt uppgifterna i Der Spiegel utnyttjade Bill Browder mycket förmånliga skatteplaneringsregler och kryphål som Sergei Magnitskij hjälpte Bill Browder att sy ihop.

Dokument kring skatteupplägget och ryska myndigheters utredande av det stämmer inte överens med det som Browder hävdar Der Speiegel.

Snarare än att Magnitskij blev mördad tror den ryska människorättsaktivisten Zoya Svetova att han hamnade i konflikt med fängelseläkarna. Svetova är djupt involverad i utredningarna kring Magnitsky och hon är intervjuad i Der Spiegels artikel. Enligt henne avslöjade Magnitskij inga hemligheter. Det var inte Magnitskij som var den intressanta för de ryska myndigheterna utan Browder, som de ansåg hade skattefuskat. Att folk dör i ryska fängelser är illa, men inte ovanligt och det har inte med någon komplott att göra, hävdar Svetlova.

Annons