Bank

SEB blir kvar i Tyskland

SEB kommer inte att sälja sina tyska verksamhet - trots förhoppningar på marknaden. Det uppger vd Johan Torgeby för DI.

Uppdaterad 2017-06-29
Publicerad 2017-06-29

Många analytiker har velat att SEB ska göra sig av med sin tyska verksamhet, eftersom den drar ner lönsamheten. I fjol sjönk rörelseresultatet i Tyskland med 60 procent till 507 miljoner kronor till följd av förändrade likviditetsregler.

Men istället för att sälja så kommer man att ombilda den tyska affären från ett självständigt bolag till en filial, eftersom det, enligt Torgeby, förenklar verksamheten.

–Vi har givetvis tittat på analytikers beräkningar på vad vi kunde få det sålt för och då gör vi tvärtom-beräkningen – hur mycket måste vi tjäna och vilken affär måste vi ha för att det skulle vara bättre än vad de tror. Och vi känner oss väldigt säkra på att vi kan åstadkomma det på tre till fem års sikt, säger Johan Torgeby.

–Vi har en otroligt bra kundbas i Tyskland som vi vill fortsätta att serva. Det är en del av SEB:s internationella profil som vi värnar mycket om. Och vi har givetvis bra business. Det är supertufft att vara bank i Tyskland här och nu, men det betyder inte att det är dumt att vara där.

I dagsläget har SEB 600 anställda i Tyskland. Men den siffran kommer att minska, då asdministration, back office och stabsfunktioner flyttas till Sverige och Baltikum när ombildningen till filial sker. Den nya strukturen skall gälla från och med 1 januari 2018.

 

Platsannonser