FinansNyhet

Seamless vd lämnar: ”Bolaget behöver ta nästa steg”

Publicerad

Albin Rännar, med en bakgrund på Aktiespararna, avgår som vd för Seamless Distribution Systems med omdelbar verkan. Han ersätts av COO:n Tommy Eriksson. ”Bolaget behöver ta nästa steg och göra en omorganisation för försäljningen som bevisligen sjunkit”, säger Albin Rännar till Realtid och som ändå är nöjd med sin insats.

David Gustavsson

Albin Rännar.
Foto: Linkedin

Tommy Eriksson har varit verksam i bolaget sedan 2010 och har lång internationell erfarenhet från IT och telekom branschen.

– Omorganisationen görs för att öka fokus på bolagets försäljningsinsatser och för att bättre kunna möta marknadens krav på nya produkter och tjänster i en komplex miljö. säger bolagets ordförande Gunnar Jardelöv.

Annons

Albin Ränner säger till Realtid.se att beslutet om avgång har skett i samråd med styrelsen och att det inte ligger någon osämja bakom.

–  Bolaget behöver ta nästa steg och göra en omorganisation för försäljningen som bevisligen sjunkit. Det har varit en flaskhals och jag kan förstå att det kan finnas behov av att omstruktuera och minska kostnader. Bolaget verkar på telekommarknaden och där går många sådana här investeringar i cykler och då kan man hamna i en svacka. Samtidigt har man alla förutsättningar att skapa en ”ketchup-effekt” och har många nya egenutvecklade saker mot fintech och kreditmarknaden såsom mikrokrediter, säger Albin Rännar till Realtid.se.

Vad är ditt främsta bidrag som vd?
– Jag anställdes inför [moderbolaget Seamless numera Invos] avknoppning av [Seamless Distribution Systems]. Och [ledningen] lyckades knoppa av bolaget under 2016 med alla bitar på plats. Det har varit min uppgift att lotsa bolaget från en ganska kaotisk miljö.

Annons

Efter din avgång: Vad ska du göra istället?
– Jag kommer förtsätta att verka i skärnignspunkten mellan it och finans. Jag drivs av att förbättra människors liv med ny teknik, it, produktivitet och marknadsekonomi, säger Albin Rännar som inte har något nytt jobb än.

Albin Rännar tvingades även i juni 2016 bort från Aktiespararna där han var chef för marknadsövervakningen. Han fick gå eftersom det fanns ”olika viljor och uppfattningar om vad Aktiespararna ska syssla med”.

– Min chef som slutade lite hastigt skapade stor turbulens och det var inte bara jag som slutade utan 8-9 i ledningsgruppen. Vi och ordförande hade helt olika kring strategin framåt. Det gällde bland annat hur ofta man skulle gå på bolagsstämmor och hur synliga vi skulle vara och vad man skulle säga, hävdar Albin Rännar i dag.

Annons

Realtid.se har sökt Seamless ordförande.

I slutet av december stod det klart att Seamless Distribution Systems huvudägare Seamless Distribution AB byter namn till Invuo. I samband med namnbytte bytte även ordförande och vd plats med varandra.

Under vintern har det stormat mycket kring Seamless Distribution Systems huvudägare som numera alltså heter Invuo . Bakslagen har avlöst varandra och kulminerade med en husrannsakan av EBM på fredagseftermiddagen den 20 oktober. Tillslaget var, enligt Dagens Industri, en följd av att en ledamot i bolaget genomfört en en kontroversiell aktieförsäljning på drygt 580.000 kronor.

I oktober tappade även Seamless sin IR-chef Martin N. Larsson som av oklara skäl, slutade på egen begäran. Samma dag meddelade styrelsen även att den vill avveckla eller sälja det påkostade flaggskeppet Seqr som patentstriden med Accumulate kretsat kring. Styrelsen uppgav också att den öppnar också för en nyemission för att tillföra Seamless 100 miljoner kronor.

Seamless har även varit föremål för en långdragen patenttvist. Mjukvaruföretaget Accumulate stämde 2013 Seamless för patentintrång. Men i september ogiltigförklarades patentet av Patent- och marknadsöverdomstolen. Accumulate överklagade beslutet, men i november avskrev domstolen båda målen efter att parterna nått en gemensam överenskommelse.

Annons