FinansNyhet

Seamless har nått en uppgörelse med Accumulate

Publicerad

Mjukvaruföretaget Accumulate stämde 2013 First North-noterade fintechbolaget Seamless för patentintrång. Men i september ogiltigförklarades patentet av Patent- och marknadsöverdomstolen. Accumulate överklagade beslutet. Men nu avskriver domstolen båda målen efter att parterna nått en gemensam överenskommelse.

Realtid.se

Det framgår av ett pressmeddelande.

År 2013 stämde mjukvaruföretaget Accumulate Seamless för patentintrång i och med sistnämnda bolagets lansering av betalappen Seqr. Året efter lämnade i sin tur Seamless in en stämningsansökan om att patentet skulle ogiltigförklaras. Och den 15 september i år vann Seamless målet. Patent- och marknadsöverdomstolen ogiltigförklarade Accumulates patent. Men bolaget överklagade domen.

Nu blir det dock ingen överprövning. Detta efter att bolagen nått en uppgörelse. Målen avskrivs sedan parterna gjort upp ”slutligt, och utan ytterligare tidsutdräkt”. Överenskommelsen inkluderar även ekonomisk kompensation till Seamless. Kompensationen är i huvudsak kopplad till rättegångskostnader. Vilka belopp det rör sig om framgår inte.

Annons

Stormig tid

Det har stormat mycket kring Seamless under hösten. Bakslagen har avlöst varandra och kulminerade med en husrannsakan av EBM på fredagseftermiddagen den 20 oktober. Tillslaget var, enligt Dagens Industri, en följd av att en ledamot i bolaget genomfört en en kontroversiell aktieförsäljning på drygt 580.000 kronor.

Försäljningen ska ha genomförts en vecka innan bolaget annonserade en nyemission, med följden att Seamless-aktien – som handlas på First North –rasade med närmare 50 procent i mitten på oktober. Ingen ska ha anhållits i samband med husrannaskan, enligt tidningen.

I oktober tappade även Seamless sin IR-chef Martin N. Larsson som av oklara skäl, slutade på egen begäran. Samma dag meddelade styrelsen även att den vill avveckla eller sälja det påkostade flaggskeppet Seqr som patentstriden med Accumulate kretsat kring. Styrelsen uppgav också att den öppnar också för en nyemission för att tillföra Seamless 100 miljoner kronor.

Annons

”Övervägandet att avveckla Seqr bygger på en grundlig analys av konkurrensfördelar och faktorer av betydelse för högsta sannolikhet för framgång. Genom att avveckla det kostnadskrävande B2C-erbjudandet skulle bolaget både kunna tidigarelägga övergången till vinst och fokusera på de aktiviteter där konkurrensfördelarna är mest uppenbara och hållbara”, skrev styrelsen då.

Mindre framgång

Nyligen fick dock bolaget lite medgång när det stod klart att dotterbolaget MeaWallet landat ett bankavtal. Det rör sig om en icke offentliggjord norsk bank som ska använda MeaWallets betalteknik. Avtalet sträcker sig över en treårsperiod och ordervärdet ligger på mellan 200.000 till 350.000 euro.

Annons