FinansNyhet

Seamless byter namn – och vd

John Longhurst är ny vd för Seamless. Foto: Seamless
Publicerad

Fintechbolaget Seamless blir Invuo. Samtidigt byter vd och ordförande plats. Ny vd blir John Longhurst, medan Tomas Jalling greppar klubban.

Realtid.se

Det framgår av ett pressmeddelande på onsdagen. Det förtäljer dock inte varför valet föll på just Invuo.

Beslutet om namnbytet fattades på en extra bolagsstämma 24 november i år. Styrelsen bestämde också att vd Tomas Jalling och ordförande John Longhurst byter plats med varandra. Av pressmeddelandet framgår att så nu skett. John Longhurst har tagit över vd-posten, medan Jalling är ny ordförande. 

John Longhurst har en bakgrund som partner på Capital Group Companies och forskningschef på Pimco. Under tio år var han också affärsängel och investerade i disruptiva startups, bland annat inom mobilbetalningar.

Annons

Styrelsen har också avvecklat Seamless betalapp Seqr som beskrevs som ett globalt Swish. Appen skulle bli bolagets framgångsprodukt och lanseras på bred front i Europa. Men efter stora lönsamhetsproblem skrotades den i november.

”Genom att avveckla det kostnadskrävande B2C-erbjudandet skulle bolaget både kunna tidigarelägga övergången till vinst och fokusera på de aktiviteter där konkurrensfördelarna är mest uppenbara och hållbara”, skrev styrelsen i ett pressmeddelande i oktober.

Seamless – med huvudkontor på Dalagatan i Stockholm – fokuserar nu istället på sina två andra affärsområden. Det rör sig dels om mobila betalningar via helägda dotterbolaget MeaWallet – en norsk fintech-startup verksamt inom betaltjänster och som Seamless köpte i fjol.

Annons

Meawallet har senaste tiden tecknat avtal med banker i Ungern och Bulgarien och ett kreditinstitut i Spanien. Avtalen är värda mellan 2-3 miljoner kronor och gäller främst leverans av lösningar för kontaktlösa betalningar. Något Realtid.se rapporterat om.

Seamless behåller också sitt affärsområde ”e-produkter” som lanserades i samband med bolagets grundande år 2001. Detta affärsben innefattar bland annat it-lösningar för påfyllnad av kontantkort till mobiltelefoner.

E-produkter distribueras dock via dotterbolaget Seamless Distribution Systems (SDS) som knoppades av i maj och listades på First North för att få in mer kapital till moderbolaget som fortfarande äger 27,3 procent av SDS. SDS har huvudkontor i centrala Stockholm och vd är Albin Rännar som tidigare var chef för marknadsövervakning på Aktiespararna.

Annons

Moderbolaget Seamless aktie hade sjunkit med 3,43 procent på onsdag eftermiddag och handlades med en sälj- och köpkurs på drygt 1,70 kronor. Aktien har dalat sedan slutet av oktober då den handlades för över 5 kronor. Högsta kurs på över 15 kronor nåddes i mars 2015.

Seamless rapport för tredje kvartalet 2017 är ganska dyster läsning. Nettoomsättningen sjönk till 31,5 miljoner kronor (37,8). Rörelseresultatet landade på -33,5 miljoner kronor (-10,8) och resultatet efter skatt på -63 miljoner (-11). Kassaflöde före förändringar av rörelsekaptialet blev -40,7 miljoner kronor.

Nu är målet är att ta in 106 miljoner kronor inom ramen för en nyemission. Teckningsperioden avslutades den 14 december, men ingen ytterligare information om teckningsgrad har presenterats.

Realtid.se har sökt bolagets vd, ordförande och finanschef.

Stormig höst för Seamless

Det har stormat mycket kring Seamless de senaste månaderna. Bakslagen har avlöst varandra och kulminerade med en husrannsakan av EBM på fredagseftermiddagen den 20 oktober. Tillslaget var, enligt Dagens Industri, en följd av att en ledamot i bolaget genomfört en en kontroversiell aktieförsäljning på drygt 580.000 kronor.

Försäljningen ska ha genomförts en vecka innan bolaget annonserade en nyemission, med följden att Seamless-aktien – som handlas på First North –rasade med närmare 50 procent i mitten på oktober. Ingen ska ha anhållits i samband med husrannaskan, enligt tidningen.

I oktober tappade även Seamless sin IR-chef Martin N. Larsson som av oklara skäl, slutade på egen begäran. Samma dag meddelade styrelsen även att den vill avveckla eller sälja det påkostade flaggskeppet Seqr som patentstriden med Accumulate kretsat kring. Styrelsen uppgav också att den öppnar också för en nyemission för att tillföra Seamless 100 miljoner kronor.

”Övervägandet att avveckla Seqr bygger på en grundlig analys av konkurrensfördelar och faktorer av betydelse för högsta sannolikhet för framgång. Genom att avveckla det kostnadskrävande B2C-erbjudandet skulle bolaget både kunna tidigarelägga övergången till vinst och fokusera på de aktiviteter där konkurrensfördelarna är mest uppenbara och hållbara”, skrev styrelsen då.

Seamless har även varit föremål för en långdragen patenttvist. Mjukvaruföretaget Accumulate stämde 2013 Seamless för patentintrång. Men i september ogiltigförklarades patentet av Patent- och marknadsöverdomstolen. Accumulate överklagade beslutet, men i november avskrev domstolen båda målen efter att parterna nått en gemensam överenskommelse.

Företagsfakta: Seamless

Seamless är en global leverantör av betalsystem för mobiltelefoner och är specialiserad på teknologilösningar för mobiloperatörer, dagligvaruhandlare, distributörer, banker och kortutgivare.

Bolaget hanterar, enligt egen utsago, varje år över 5,3 miljarder transaktioner genom 675 000 aktiva försäljningsställen i 35 länder.

Affärs- och produktområden är:

MeaWallet: En mobil platform för Host Card Emulation (HCE), Tokenization, Masterpass och mobila plånböcker.

eProducts: Fysisk och elektronisk distribution av e-produkter såsom mobil TopUp (påfyllnadskoder), elektroniska presentkort och förbetalda telefonkort via handeln, banker och Seamless egna digitala kanaler.

Källa: Seamless

Annons