Finans Nyhet

Seamless-ägda Mea Wallet i bankavtal

Publicerad

Seamless-ägda fintech-bolaget MeaWallet tecknar nytt avtal med en norsk bank som ska använda bolagets betalteknik. Seamless har under hösten drabbats av flera bakslag. Bland annat gjordes nyligen en husrannsakan mot företagets kontor i centrala Stockholm.

Realtid.se

Svenska fintech- och it-bolaget Seamless, med huvudkontor i Norrtull i Stockholm, köpte i fjol norska fintech- och betalbolaget Meawallet. Bolaget har bland annat utvecklat en betalplattform som är en del av Mastecard Digital Enablement Service.

Nu har Seamless-ägda Meawallet slutit ett avtal med en icke namngiven norsk bank. Med hjälp av tekniken kommer banken kunna erbjuda mobilbetalningar i butik, via bankens app eller på nätet med hjälp av så kallade OEM Pay-tjänster, till exempel Apple Pay, Samsung Pay och Fitbit Pay. Det här är första gången MeaWallet levererar en ren OEM Pay-lösning.

Avtalet med banken sträcker sig över en treårsperiod och ordervärdet ligger på mellan 200.000 till 350.000 euro. Det framgår av ett pressmeddelande på torsdagen.

Annons

Det har stormat mycket kring Meawallets ägare; det First North- noterade fintech- och it-bolaget Seamless senaste tiden. Bakslagen har avlöst varandra och kulminerade med en husrannsakan av EBM på fredagseftermiddagen den 20 oktober.

Tillslaget var, enligt Dagens Industri, en följd av att en ledamot i bolaget genomfört en en kontroversiell aktieförsäljning på drygt 580.000 kronor. Försäljningen ska ha genomförts en vecka innan bolaget annonserade en nyemission, med följden att Seamless-aktien – som handlas på First North –rasade med närmare 50 procent i mitten på oktober. Ingen ska ha anhållits i samband med husrannaskan, enligt tidningen.

Realtid.se har sökt EBM-åklagare Olof Kronlund som beslutade om husrannsakan.

Annons

Seamless har det senaste halvåret även varit föremål för en rättslig process med mjukvaruföretaget Accumulate som 2013 stämde Seamless i och med dess lansering av apen Seqr. I september i år vann dock Seamless målet och domstolen ogiltigförklarade Accumulates patent.

I oktober tappade även Seamless sin IR-chef Martin N. Larsson som av oklara skäl, slutade på egen begäran. Samma dag meddelade styrelsen även att den vill avveckla eller sälja det påkostade flaggskeppet Seqr som bland annat möjliggör direktbetalningar inom Europa.

Styrelsen uppgav också att den öppnar också för en nyemission för att tillföra Seamless 100 miljoner kronor – och att en extra bolagsstämma ska hållas de närmaste veckorna.  

Annons

”Övervägandet att avveckla Seqr bygger på en grundlig analys av konkurrensfördelar och faktorer av betydelse för högsta sannolikhet för framgång. Genom att avveckla det kostnadskrävande B2C-erbjudandet skulle bolaget både kunna tidigarelägga övergången till vinst och fokusera på de aktiviteter där konkurrensfördelarna är mest uppenbara och hållbara”, skrev styrelsen då.

Realtid.se har även sökt Seamless vd Tomas Jalling  och bolagets ordförande för en kommentar.

Annons