Finans Nyhet

Schweiz hotat som skatteparadis

Publicerad

Att bosätta sig i Schweiz har varit ett sätt för många förmögna idrottare och artister att komma undan skattemyndigheterna i sina hemländer. Även de svenska familjerna Rausing och Kamprad har checkat in i det vackra alplandet. Detta kan dock komma att ändra sig, då racerföraren Michael Schumacher har fått landets politiker att se rött.

Den snortäta Formel 1-stjärnan Michael Schumacher tjänar över 600 miljoner kronor om året, men betalar bara cirka 27 miljoner i skatt, det vill säga enbart dryga 4 procent. Anledningen är att han är tysk medborgare men bosatt i Schweiz, där han kan registrera sig som icke förvärvsarbetande. Hans officiella status i landet tillåter honom att förhandla fram en förmånlig skattekvot med de schweiziska skattemyndigheterna.

Nu har flera av landets politiker fått nog och kräver skärpta regler för utlänningar bosatta i landet, rapporterar brittisk media i dag.

Schumacher lämnade Tyskland 1996 för att slippa betala 42 procent i inkomstskatt, 53 procent i förmögenhetsskatt och 5 procent i solidaritetsskatt för återuppbyggnaden av östra Tyskland. Schumacher är långt ifrån den enda förmögna utlänningen som valt att bosätta sig i alpriket av skatteskäl. Han är i gott sällskap av andra celebriteter som David Bowie, Phil Collins, Céline Dion, David Coulthard, Roger Moore och den gamle tenniskungen Boris Becker.

Annons

Becker flyttade till Schweiz för ett par år sedan efter att dömts för skattefusk och tvingats böta närmare 40 miljoner kronor.

Flera svenskar har också bosatt sig i Schweiz. Utöver familjerna Rausing och Kamprad bor även EF:s Bertil Hult och Abba-Frida, numera under namnet Anni-Frid Reuss, i landet.

Socialdemokraten Suzanne Oberholtzer är personen bakom det nya lagförslaget som döpts till Schumi-initiativet.

Annons

– Det kan inte vara rätt att Schumacher och ytterligare 3.000 förmögna utlänningar ska behandlas annorlunda än övriga invånare här i landet, säger hon till tidningen The Scotsman.

– Det är inte rättvist gentemot schweizarna eller invånarna i grannländerna som får bära skattebördan själva.

Om Oberholtz lagförslag går igenom kan Schumachers skattekvot uppgraderas till cirka 40 procent, vilket innebär att han skulle betala nästan lika mycket som när han bodde i Tyskland.

Annons

Kanske kan Schumacher komma undan igen genom att flytta inom Schweiz. Skatterna i Schweiz ser nämligen olika ut från den ena kantonen till den andra. I Zug där Becker bor är skatterna lägst medan Waadt där Schumacher bor har de högsta skatterna i landet.

Oberholtz och socialdemokraterna får stöd av miljöpartiet, men sammanlagt utgör de bara 40 procent av parlamentsledamöterna så utgången av omröstningen kring lagförslaget är ännu så länge oviss.

Det är dock inte bara de superrika som använder Schweiz för att slippa skatt. Uppskattningsvis finns förmögenheter till ett värde av 600 – 1.000 miljarder kronor undangömda i Schweiz. Till största del tros pengarna komma från vanliga tyska medborgare som placerat pengarna i landet för att komma undan de tyska skattemyndigheterna.

Annons