Foto: Ebay
M&A

Schibstedbolag nära miljardaffär

Det Schibsted-kontrollerade rubrikannonsföretaget Adevinta har handelsstoppats på Oslobörsen. Enligt uppgifter är bolaget nära affär med auktionssajten Ebay. En affär som kan överstiga 10 miljarder euro.

Uppdaterad 2020-07-21
Publicerad 2020-07-20

Det är norska Dagens Näringsliv som rapporterar om att det norska rubrikannonsföretaget Adevinta är nära att köpa Ebays rubrikannonsverksamhet. En affär som kan överstiga 10 miljarder euro, eller mer än 100 miljarder kronor.

Det var nyhetsbyrån Bloomberg som först kunde berätta inifrån processen efter att ha pratat med icke namngivna källor. Medan Adevintas tuffaste internationella konkurrent - Naspers-ägda Prosus - sägs ha lämnat ett rent kontantbud, har Adevinta erbjudit både kontanter och aktier, och enligt Bloombergs källor är således väl placerat eftersom Ebay föredrar att behålla en andel i företaget.

Det finns också ett annat konsortium, bestående av riskkapitalister, som har lämnat ett bud.

Enligt Bloomberg kommer Ebay de närmaste dagarna att bestämma vem som kommer att fortsätta förhandlingarna i processen.  Enligt Wall Street Journal närmar sig Ebay ett avtal med Adevinta och att det kan slutföras under måndagen om förhandlingarna inte avbryts.

Schibsted och Adevinta anses vara en av sex dominerande aktörer på den internationella rubrikannonsmarknaden. De övriga fem är Ebay, Naspers och Prosus, Axel Springer, Craigslist och Recruit.

Ebay är en populär auktionssajt med över 174 miljoner köpare och säljare och intäkter på över 22 miljarder norska kronor.

Ebay äger bland annat sökmotorn Corrigon och biljettförsäljningstjänsten Stub Hub och har tidigare ägt företag som betalningstjänsten Paypal samt kommunikationstjänsten Skype, där det fortfarande är delägare.

Adevinta har ett marknadsvärde på mer än 78 miljarder norska kronor och är ett Schibsted-kontrollerat bolag. Det noterades på börsen i april förra året, som den största noteringen sedan Telenor, och Norges tredje största någonsin. Det skriver Dagens Näringsliv.

På måndag morgon skickade både Adevinta och huvudägaren Schibsted ut börsmeddelanden om att handeln skulle stoppas i respektive bolags aktie i väntan på ett tillkännagivande.

Platsannonser