Börs

SCA styckas upp - aktien rusar på besked

Aktien rusar vid börsöppningen efter att SCA meddelat att man delar koncernen i två noterade bolag under 2017. Huvudägarna stöttar styrelsens förslag.

Uppdaterad 2016-08-24
Publicerad 2016-08-24

SCA-aktien rusar i börsöppningen på onsdagen med 11,82 procent (klockan 09.03) till 280 kronor per aktie. En halvtimme in i handeln hade kursen gått ned något till 276,7 kronor. Aktien stängde i går på 250,5 kronor.

Aktierallyt kommer efter att SCA i dag meddelat att man planerar att stycka upp koncernen i två noterade bolag under 2017, hygien och skogsindustri.

Syftet är att skapa ytterligare värde för aktieägarna, enligt pressmeddelandet.

– Till årsstämman 2017 planerar styrelsen att lämna ett förslag om utdelning och notering av bolagets hygienverksamhet, säger Pär Boman, styrelseordförande i SCA.

Pär Boman uppger att det är styrelsens uppfattning att förslaget att dela upp hygien- och skogsindustriverksamheterna i två noterade bolag ökar möjligheten för respektive verksamhet att kunna realisera sina strategier framgångsrikt och öka värdet för SCAs aktieägare.

– Våra hygien- och skogsindustriverksamheter är två starka verksamheter med attraktiva erbjudanden inom sina respektive områden. Efter en noggrann analys har vi kommit fram till att en uppdelning av SCA i två noterade bolag är det bästa sättet att fortsätta skapa aktieägarvärde, kundnytta och ytterligare utvecklingsmöjligheter, säger Magnus Groth, vd och koncernchef för SCA.

Om beslutet om uppdelningen går igenom på årsstämman ska det nya hygienbolaget delas ut och noteras på Stockholmsbörsen under det andra halvåret 2017.

Huvudägarna kommer att stödja förslaget på årsstämman, enligt Pär Boman.

– Som långsiktig kapitalförvaltare och aktiv ägare i SCA delar vi bolagets bedömning att en uppdelning av verksamheten är värdeskapande över tid. Det är ett naturligt steg i den framgångsrika renodling mot hygien- och skogsindustriverksamhet som genomförts under flera år, säger Helena Stjernholm, vd för Industrivärden.

Uppdelningen ska genomföras genom en utdelning av hygienverksamheten till aktieägarna enligt Lex Asea. Vid en utdelning av hygienverksamheten får SCAs aktieägare, utöver sitt befintliga aktieinnehav även aktier i det nya noterade hygienbolaget.

Magnus Groth har utsetts till vd i moderbolaget för hygienverksamheten. Ulf Larsson blir vd för det noterade skogsindustribolaget och styrelsen har även utsett Ulf Larsson till vice vd i SCA.

Hygienbolaget ska få ett nytt namn samt ha sitt säte i Stockholm medan skogsindustribolaget behåller namnet SCA och har sitt säte i Sundsvall.

Norska Oljefondens kapitalförvaltningsorganisation Norges Bank Investment Management, som är näst största ägare efter Industrivärden, stödjer uppdelningen av bolaget. Det meddelar aktieägaren i en kommentar på hemsidan idag. NBIM äger idag 8 miljoner A-aktier och drygt 31 miljoner B-aktier i SCA, motsvarande 8,7 procent av rösträtterna.

Platsannonser

Premium för 199 kr i sommar
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in