FinansNyhet

SBB:s obligation till negativ ränta gav direkt klirr i kassan

 SBB:s vd och grundare Ilija Batljan SBB:s vd och grundare Ilija Batljan
Publicerad

SBB har lyckats emittera en så kallad social obligation på motsvarande drygt 7 miljarder kronor till negativ ränta, vilket ger ett omedelbart plus på nära 10 miljoner kronor, bortsett från valutaeffekter. 

Torbjörn Isacson

SBB har emitterat icke säkerställda sociala obligationer för 700 miljoner euro till rörlig ränta. Löptiden är två år, och ger SBB möjlighet att förtidsinlösa efter ett år. Obligationen placerades med en rörlig ränta på tre månaders Euribor plus 55 baspunkter. 

– I och med att swappen är negativ 55 baspunkter och marginalen är 43 baspunkter så blir SBBs ränta negativ, säger SBBs vd och grundare Ilija Batljan till Realtid. 

– Det betyder att SBB dag ett får betalt 868 000 euro som ersättning för den negativa räntan. 

Annons

Enligt SBB är det bolagets första obligationsemittering med en negativ ränta, och den första sociala obligationen emitterad i det kallelsebara formatet. 

–Vi har ett ramverk för sociala obligationer som innehåller verksamhet med bostäder, äldreboende med mera, säger Ilija Batljan.  

– Vi ger också lägenheter till kommuner via det bostadssociala arbetet och vi erbjuder sommarjobb, förra året 200 stycken. Vi har den högsta ratingen för social hållbarhet inom fastighetssektorn globalt som Industry Leader från ISS ESG.

Annons

Enligt Ilija Batljan är köparna stora institutioner från Europa och några av världens största placerare.

Med tanke på att SBBs fastigheter främst ligger i Sverige medför lånet dock en valutarisk, eftersom det är i euro. Det medför i sin tur en kostnad att hantera. 

– Vi äger också tillgångar i euro och därutöver hedgar vi euro till svenska kronor, säger Ilija Batljan. 

Annons

– Vi har en balansräkning på cirka 200 miljarder kronor. 

Obligationslånet till negativ ränta tas samtidigt som flera aktörer i fastighetsbranschen som Realtid talat med vittnar om tuffare tider på finansieringssidan. Oron är stor för stigande räntor. Många investerare är nervösa, och planerade nyemissioner ställs in. Bankerna är väldigt motvilliga att låna ut mer till fastighetsbolag, och det fruktas svårigheter att omfinansiera obligationslån. 

SBB kommer att använda en del av det nya lånet till att återbetala ett utestående obligationslån på 600 miljoner euro som förfaller den 10 februari. 

Ilija Batljan hävdar dock att finansieringsmarknaden fungerar normalt.

– Spreadarna har vidgats lite, swapparna har gått upp 30-50 baspunkter och kvalitet prioriteras. Det har också blivit dyrare med långa pengar på grund av osäkerheten. 

Transaktionen emitterades under EMTN-programmet och kommer att noteras på Euronext Dublin. 

Deutsche Bank agerade ensam bookrunner på transaktionen. 

 

Annons