SBB Skebo
Foto: Skebo
Fastigheter

SBB köper hyres- och samhällsfastigheter i Skellefteå för 1,3 miljarder kronor

I samband med förvärvet av fastigheter av Skebo avser SBB att investera ytterligare 3 miljarder kronor i lägenhetsbyggande i Skellefteå.

Uppdaterad 2020-11-10
Publicerad 2020-11-10

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden, SBB, växer i Skellefteå men förvärvet av 766 hyresrätter och 123 vård- och 123 omsorgslägenheter från Skellefteås allmännyttiga fastighetsbolag Skebo för ett belopp om 1,3 miljarder kronor. SBB ska, tillsammans med kommunen, ta fram byggrätteräven och investera ytterligare cirka 3 miljarder kronor i byggandet av 1 500 nya lägenheter i Skellefteå. Det framgår av ett pressmeddelande från SBB.
 
SBB har redan tilldelats markanvisningar på flera platser i centrala Skellefteå samt Bureå. 

– Det känns väldigt bra att fortsätta vårt engagemang i Skellefteå, som står inför en av de största industrietableringarna i Sverige i modern tid och därför har ett stort behov av fler bostäder. Vi ser fram emot att vara en drivande aktör i Skellefteå under lång tid framöver. Denna affär, tillsammans med vår överenskommelse med Skellefteå kommun, möjliggör för oss att genom framtida investeringar tillgodose behovet som finns i Skellefteå, kommenterar Ilija Batljan, vd och grundare av SBB i pressmeddelandet.

– Vi har satt ett tydligt politiskt mål på 5 000 nya bostäder fram till 2025. Detta tar oss en bra bit närmare det målet. Skellefteå får in ytterligare en långsiktig fastighetsägare som vill utveckla och tillhandahålla bostäder och vårt allmännyttiga bolag får medel att fortsätta satsa offensivt, säger Lorents Burman (S), kommunstyrelsens ordförande i Skellefteå kommun.

Förvärvet av fastigheterna på Morö Backe finansierar SBB genom försäljning av vissa finansiella tillgångar. Skellefteå kommunfullmäktige måste godkänna affären.

Platsannonser

Logga in