FinansNyhet

SBB har emitterat obligation om 5 miljarder

Publicerad

SBB har emitterat obligation om 5 miljarder kronor, Ny Europachef på Nasdaq och Ny partner på Altor Equity Partners. Det är några av rubrikerna under onsdagsmorgonen.

Sara Johansson

SBB har emitterat obligation om 5 miljarder
Samhällsbyggnadsbolaget i Norden, SBB, har femitterat en icke säkerställd obligation om 500 miljoner euro, motsvarande 5,4 miljarder kronor, på den europeiska kapitalmarknaden. Obligationen har förfallodatum den 14 januari 2025 med en fast kupong om 1.750 procent. Obligationen var övertecknad och ska gå i likvid den 14 maj 2019 med notering på Euronext Dublin, enligt ett pressmeddelande.
Emissionslikviden ska i huvudsak användas för att betala av på befintlig säkerställd bankskuld men även till allmänna verksamhetsändamål.
– Denna andra transaktion i den europeiska kapitalmarknaden är en viktig milstolpe i vår resa mot en BBB-rating och vi ser framemot kommande uppdateringar av vårt kreditbetyg. Likviden från obligationen kommer att tillåta oss fokusera på att refinansiera befintlig säkerställd skuld samt till investeringar i äldreboenden, LSS-fastigheter och skolor i Norden samt hyresrätter i Sverige, säger Ilija Batljan, vd och grundare av Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB.
Citi, Deutsche Bank, DNB och Nordea agerade Joint Bookrunners.

Ny Europachef på Nasdaq
Nasdaq har gjort två ledningsförändringar, enligt ett pressmeddelande. Bjørn Sibbern, som för närvarande är chef för Global Information Services, får den nya tjänsten som chef för European Markets. I sin nya roll ska han basa över Nasdaqs marknader i Norden och Baltikum. Hans tidigare tjänst kommer att tas över av Lauren Dillard. 

Tidigare EQT-chef blir ordförande för fitness-kedja
Tidigare EQT-chefen Peter Korsholm, som varit chef för EQT i Danmark, blir ordförande i Fitness World. Aktiefonden FSN Capital arbetar i dagsläget med att sälja eller notera Fitness-kedjan, enligt Børsens uppgifter. I samband med detta får bolaget alltså en ny ordförande.
Peter Korsholm, vill dock inte kommentera uppgifterna till tidningen.

Annons

Låneplattformen Toborrows värdering slaktas
Toborrows värdering rasar med 40 procent när bolaget kvittar lån från storägarna NFT Ventures och Marginalen, enligt DI Digital. I kvittningsemissionen på 8 miljoner kronor som genomfördes nyligen värderades bolaget till omkring 12 miljoner kronor. Aktierna tecknades för 10 kronor per aktie. I juli 2016 värderades bolaget till ungefär 20 miljoner kronor. Samtidigt behöver bolaget nytt kapital, men läget ska än så länge inte vara kritiskt enligt bolagets styrelseordförande.

Handelsoro tynger Asienbörserna
Asiens ledande index handlades mestadels negativt under onsdagen efter ny oro att en lösning på den långtgående handelskonflikten mellan USA och Kina fortfarande är långt borta. På Hongkongbörsen handlas Hang Seng-index ner 0,7 procent strax efter klockan 6 svensk tid, medan Shanghaibörsens kompositindex hade en nedgång på 0,1 procent, enligt Dagens Industri. Tekniktunga Shenzhenbörsen är samtidigt upp 0,8 procent. Japans Nikkei 225-index backar 1,7 procent strax efter klockan 6 svensk tid med tapp för bland andra indextunga konglomeratet Softbank Group på 1,1 procent, enligt DI. På den sydkoreanska börsen är Kospi-indexet vid samma tid ner 0,3 procent.

Ny partner i Altor Equity Partners
Altor Equity Partners meddelar att Petter Samlin har befordrats till partner. Petter kom till Altor 2006 och arbetar med investeringarna LRF Konsult, Carneo och Trist Ship Supply. Tidigare har han varit delaktig i utvecklandet av Carnegie Investment Bank och Dustin, framgår det av pressmeddelandet.

Annons

Fed vill klimatsäkra USA:s finanssystem
Federal Reserve vill förbereda det amerikanska finanssystemet för klimatförändringar och naturkatastrofer. Det skriver chefen Jerome Powell till senator Brian Schatz som tog upp klimatfrågans påverkan på det finansiella systemet i ett brev adresserat till Powell, enligt CNBC. Det handlar i praktiken om den finansiella infrastrukturen ska klara av kraftiga oväder.

Finanskrisen når Sverige först nu
Sverige klarade sig bättre än de flesta andra länderna under finanskrisen – men får nu betala priset i form av en kraftigt försvagad krona. Det skriver Bloomberg.
Enligt nyhetsbyrån grundar sig valutaförsvagningen i att Sverige inte gjorde samma åtstramningar på arbetsmarknaden som många andra länder tvingades till under krisen, vilket har resulterat i att arbetskraftskostnaderna stannat kvar på för höga nivåer, i jämförelse med andra länder. Detta har i förlängningen inneburit en försvagad konkurrenskraft och valuta.
Richard Falkenhäll, SEB:s valutastrateg, säger att Sverige har relativt höga löneökningar, men att det inte längre kompenseras av en högre produktivitetsutveckling än andra länder.
– Konkurrenskraft är relativt. Om andra länder börjar göra saker bättre än oss måste vi följa deras exempel, eller leva med en svagare valuta, säger han till Bloomberg

Nya ledamöter i Latour
Latour hade årsstämma i går, 7 maj 2019, där det bland annat beslutades om en utdelning om 2,5 kronor per aktie men även att utse två nya styrelseledamöter, Johan Hjertonsson (som tar över vd-posten från och med 1 september) och Joakim Rosengren(vd för Deleval). Omval till styrelsen skedde av Anders Böös, Mariana Burenstam Linder, Carl Douglas, Eric Douglas, Olle Nordström och Lena Olving. Till styrelsens ordförande valdes Olle Nordström. Till revisor utsågs ÖhrlingsPricewaterhouseCoopers intill slutet av årsstämman 2020. Styrelsen beslöt vidare vid det efterföljande konstituerande styrelsemötet att utnyttja bemyndigandet att återköpa egna aktier, om maximalt 10 procent av antalet utestående aktier. Förvärv skall kunna ske från den 8 maj 2019 till och med nästkommande årsstämma till ett pris inom det vid var tid registrerade kursintervallet på Nasdaq OMX Stockholm.

Annons

Vestas vd avgår
Anders Runevad, vd för den danska vindturbintillverkaren lämnar sin post per den 1 augusti. Han efterträds av Henrik Andersen, enligt ett pressmeddelande.
Henrik Andersen är för närvarande vd för Hempel och ledamot i Vestas styrelse. Anders Runevad kvarstår som rådgivare till Vestas fram till mitten av 2020.
Förändringen på vd-posten är en del av Vestas långsiktiga successionsplanering, enligt bolaget.

Ny ledamot i Bure
Bure hade årsstämma i går, 7 maj 2019, där bolaget dels utsåg en ny styrelseledamot, Carsten Browall då Mathias Uhlén hade avböjt omval. Till Bures styrelse omvaldes ledamöterna Carl Björkman, Bengt Engström, Charlotta Falvin, Sarah McPhee och Patrik Tigerschiöld. Styrelsens ordförandeär fortfarande Patrik Tigerschiöld.
Till revisor valdes revisionsbolaget Öhrlings PricewaterhouseCoopers AB för tiden intill årsstämman 2020. Till huvudansvarig revisor valdes Magnus Svensson Henryson.
Årsstämman beslutade även om en kontantutdelning på 2 kronor per aktie i ordinarie utdelning. 
Årsstämman beslutade att makulera de aktier som återköpts under året, vilket innebar en minskning av bolagets aktiekapital med 2 786 693,55 kronor, genom indragning av 360 789 aktier utan återbetalning för avsättning till fri fond. Som en konsekvens av makuleringen beslöt årsstämman att genom fondemission öka bolagets aktiekapital med belopp motsvarande minskningsbeloppet, 2 786 693,55 kronor genom överföring från fritt eget kapital. Fondemissionen skall ske utan utgivande av nya aktier, framgår det av pressmeddelandet.
Årsstämman beslutade även om att godkänna överlåtelse av upp till 9 procent av aktierna i Mercuri International Group AB till ledande befattningshavare i Mercuri. Köpeskillingen för aktierna skall minst uppgå till bokfört värde på aktierna i moderbolaget.

Mannheimer Swartling förlänger hyresavtal med Skandia
Mannheimer Swartlings 40 delägare och 300 medarbetare välkomnar sedan 2007 sina klienter till Norrlandsgatan i Stockholm city. Hyresvärden är Skandia Fastigheter som skräddarsydde kontoret åt advokatbyrån för 12 år sedan. Över ett år innan hyreskontraktets utgång har parterna nu kommit överens om att förlänga samarbetet med ytterligare sju år. Skandia Fastigheter kallar detta ”en vinst i hållbarhetens tecken, såväl ekonomisk som ekologisk”.
– När vi nu tolv år senare tittar tillbaka är vi mycket glada att vi gjorde de val vi gjorde. Det kostade lite mer då, men det har vi igen nu när vi utan några större justeringar kan sitta kvar i många år till. Kontoret är fortfarande lika attraktivt för våra klienter att besöka och vårt varumärke lever i lokalerna. Att locka de bästa medarbetarna jobbar vi ständigt med, och även där är kontoret en parameter som bidrar, säger Magnus Josefsson, partner och advokat på Mannheimer Swartling. 
– Samarbetet med Mannheimer Swartling är nära och lyhört och vi är mycket glada över att ha fått fortsatt förtroende i så många år framåt, avslutar säger Markus Pfister, fastighetschef Kontor och Samhällsfastigheter. 

Ikea börjar sälja solceller i Sverige
Ikea börjar sälja solceller på den svenska marknaden efter sommaren, enligt  SvD Näringsliv. Men några besked om exakt hur erbjudandet ser ut eller hur man ska lyckas pressa priserna kan företaget inte ge. Redan i dag kan kunder i bland annat Tyskland, Holland och Schweiz köpa solceller på Ikea, och nu efter sommaren även i Sverige.

Annons