Finans

SBAB:s gröna obligation övertecknades

Två AP-fonder med flera andra pensions-, försäkringsbolag och fondförvaltare investerade. Banken uppger även att 35 procent av kapitalet kom från utländska aktörer.

Publicerad 2016-06-17

Statliga bolånejätten SBAB:s emission av en första grön obligation på två miljarder kronor blev övertecknad. I ett pressmeddelande skriver vd Klas Danielsson att intresselistan dominerades av gröna investerare. 

– 87 procent av intresset kom från dedikerade gröna investerare och 35 procent av intresset kom från utländska investerare, säger Danielsson.

Den gröna obligationen emitterades den 16 juni och har en löptid på fem år. SBAB ska använda det nya kapitalet till att finansiera eller refinansiera bostadsfastigheter som uppfyller ett antal kriterier kring energieffektivitet eller alternativt sitter på vissa miljöcertifieringar.

Efterfrågan var stor från framför allt institutionella investerare och kommuner, framgår det av pressmeddelandet. Bland de som åtog sig att investera finns Andra- och Tredje AP-fonden, AMF Fonder, Captor för AI Pension’s räkning, Danske Invest och Länsförsäkringar Fonder, If Skadeförsäkring AB, KfW, Linköpings Kommun, MIROVA, Naventi Fonder, SPP Storebrand och Öhman Fonder.

– Det är mycket glädjande att en svensk bank äntligen gör slag i saken och emitterar gröna obligationer. SBAB:s gröna obligationer passar utmärkt för vår exponering i SPP Grön Obligationsfond. Vi hoppas nu att fler svenska banker följer SBAB och lånar ut mer grönt, säger Helena Lindahl, förvaltare på SPP Storebrand i en kommentar.

SBAB uppger att man är den första banken i Sverige att ha emitterat en grön obligation. SEB var rådgivare kring ramverket och arrangerade transaktionen.

Platsannonser

Premium för 199 kr i sommar
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in