FinansNyhet

Sasja Beslik: Vare sig teknik eller kapital som bromsar omställningen

Telia Companys vice ordförande Ingrid Bonde och PFA Pensions hållbarhetschef Sasja Beslik förde en diskussion om ESG med Sara Nordbrandt från Telia och Cecilia Ripinski, grundare och vd för Green Assets Wallet, och även mottagarne av Klara K-priset Årets Telia Companys vice ordförande Ingrid Bonde och PFA Pensions hållbarhetschef Sasja Beslik förde en diskussion om ESG med Sara Nordbrandt från Telia och Cecilia Ripinski, grundare och vd för Green Assets Wallet, och även mottagarne av Klara K-priset Årets
Telia Companys vice ordförande Ingrid Bonde och PFA Pensions hållbarhetschef Sasja Beslik förde en diskussion om ESG med Sara Nordbrandt från Telia och Cecilia Ripinski, grundare och vd för Green Assets Wallet, och även mottagaren av Klara K-priset Årets rising star på Klara K Dagen 2021. Foto: Ivan Da Silva
Publicerad

Åsikterna gick isär vad gäller ESG:s roll i den gröna omställning vid jämställdhets- och ledarskapskonferensen Klara K-dagen, som gick av stapeln i måndags 29 november i Stockholm.

Marlène Sellebråten

Enligt hållbarhetsprofilen Sasja Beslik, idag hållbarhetschef för PFB Pension, så är det incitamentsmodellen som måste ses om för att den gröna omställningen verkligen ska kunna genomföras. Det sa han vi en paneldiskussion med Sara Nordbrandt från Telia, Ingrid Bonde, vice ordförande i Telia – vars vd Allison Kirkby precis fått priset Esset i ESG – samt Cecilia Ripinski, grundare och vd för Green Assets Wallet, och även mottagaren av Klara K-priset ”Årets rising star”.

– Jag är framförallt kritisk för att jag jobbat med detta i över 20 år och än finns det väldigt få aktörer inom finansektorn som kan visa riktiga resultat, sa Sasja Beslik och fortsatt:

– Den lagstiftning som tillkommit i EU (EU-taxonomin) handlar mycket om att tvinga fram transparens. Men vilka incitatement har vi när vi har målkonflikter mellan mål för tillväxt och mål på koldioxidneutralitet. Hur skapar vi de rätta incitamentsmodellerna? Frågade han.

Annons

Telias Ingrid Bonde var något mer optimistisk om omställningens framfart.

– Ja, det har varit en långsam resa. Men för några år sedan var det en lite säravdelning som höll på med det här (hållbarhetsfrågor) och där har det hänt ganska mycket. Det finns få stora företag som inte har hållbarhet bland sina strategiska mål idag, sa Ingrid Bonde.

Hon fortsatt:

Annons

– Den stora frågeställning som ligger i fokus just nu är vad jag har för ny affär i det här, vad är min affärsmöjlighet i det nya landskapet? Och det ligger ganska stora utmaningar i det; du måste våga ifrågasätta vad du gjort hittills, ta stora risker. Sedan så finns frågan ”Vad är bäst just nu”: dumpa det jag har eller jobba med de bolag som jag redan har i min portfollj och göra dem bättre?

Enligt Sara Nordbrandt bör kanske hela debatten om optimism och pessimism egentligen omformuleras:

– Det ska kanske inte handla om att vara optimist eller pessimist utan om att vara ”possiblist”, att fokusera på möjligheterna, sa hon.

Annons

klara KSara Nordbrandt från Teli och Cecilia Ripinski, grundare och vd för Green Assets Wallet på Klara K-dagen.
Foto: Ivan Da Silva

Annons