Hållbarhet & ESGNyhet

Sasja Beslik rasar mot Söderberg & Partners

Sasja BeslikSasja Beslik
"Söderberg & Partners fattar inte vad de gör, det är pinsamt, säger Sasja Beslik om beslutet att inkludera försvarsindustrin i sina hållbarhetsportföljer.
Publicerad
Uppdaterad

Söderberg & Partners beslut att framöver inkludera försvarsindustrin i sina hållbarhetsportföljer får hållbarhetsprofilen Sasja Beslik att gå i taket.”Vansinnigt dumt och populistisk drag”, säger han till Realtid.

Camilla Jonsson

Söderberg & Partners Wealth Management meddelade tidigare under måndagen att riktlinjerna för bolagets hållbarhetsportföljer uppdateras för att kunna tillåta investeringar i försvarsmateriel. Bolaget tycker att det rådande säkerhetspolitiska läget i världen visar att det behöver ske en nyanserad diskussion kring vilken roll försvarsmateriel och vapen kan spela i arbetet för en global hållbar utveckling.  

Sasja Beslik är inte imponerad av beslutet.

– De fattar inte vad de gör, det är pinsamt, säger han.

Annons

Söderberg & Partners vd Gustaf Rentzhog tycker helt klart annorlunda.”Bara en dåre tror att världen blir mer hållbar i händelse av att demokratierna slutar investera i vapen!”, twittrade han  i början på mars. 

 

– Jag tror inte att detta är en kunddriven omsvängning. Jag tror tvärtom att det är många sparare som blir väldigt besvikna nu, sa Jakob König vid Fair Finance Guide till Realtid tidigare under dagen.

Annons

40 procent av den svenska vapenexporten förra året till diktaturer (länder som klassas som ”ofria” av organisationen Freedom House), enligt siffror från Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen.

– En stor del av denna export utgjordes av Saabs export av radar- och stridsledningssystem till den krigförande diktaturen Förenade Arabemiraten. Sedan kriget i Jemen startade har svenska företag sålt krigsmateriel till länder i den saudiledda koalitionen för 13 miljarder kronor, enligt Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen. Vapenexporten till de stridande parterna har ökat dramatiskt. 7,5 av de miljarderna exporterades för 2021, säger Sasja Beslik.

–Vapenindustrin räknas av Transparency international som en av de mest korrupta branscherna i världen, näst efter olja och gas samt byggbranschen.

Annons

 

Annons