FinansNyhet

Santander släpper app för blockchain-betalningar

Banco Santander storsatsar på blockchain, tekniken bakom bitocin. Foto: Press
Publicerad

Spanska Banco Santander blir den första internationella storbanken som lanserar system för utlandsbetalningar baserat på blockchain, rapporterar Financial Times.

David Gustavsson

Tjänsten heter ”One Pay FX” och kommer att kunna användas av privatkunder i Spanien, Storbritannien och Polen. Men Santanders vd Ana Botín säger att hon överväger att även låta skapa en standardiserad app för blockchain-betalningar som ska göras tillgänglig också för andra banker, skriver FT.

Till att börja med är målet dock att släppa Santanders original-version till ytterligare europeiska länder. Hon uppger vidare att det tagit två år att utveckla systemet. Idén föddes efter att hon noterat att hennes son använde en konkurrerande Swish-liknande spansk tjänst för överföringar.

Santanders app bygger på blockchain-baserad teknologi som utvecklats av Kaliforniska techjätten Ripple – som bankens portföljbolag Inno-ventures gjorde en investering i år 2015. Med appen kan användaren föra över pengar till ett annat land på en dag, jämfört med nuvarande överföringshastighet på uppåt flera dagar.

Annons

– Blockchain erbjuder enorma möjligheter för att förbättra vårt kunderbjudande och lanseringen av One Pay FX är den första i raden av potentiella applikationer, säger hon till FT.

Santander är en av många banker som experimenterar med blockchain – tekniken bakom bitcoin – för att ta upp kampen med techjättar som Amazon, Google och Apple som nu börjar lansera egna finanstjänster.

– Innovationsutvecklingen kommer att tillta och du måste ta täten, säger Ana Botín till tidningen.

Annons

Samtidigt är många fortsatt skeptiska till blockchain. Swift – det bankägda meddelandesystemet som hanterar mer än hälften av alla internationella betalningar – konstaterade, så sent som i mars, att det krävs ”mer utveckling” innan blockchain-tekniken blir ”mainstream”.

Fortune rankade förra året Santanders vd Ana Botín som världens mäktigaste kvinna utanför USA. Hon uppskattas ha en förmögenhet, exklusive fasta tillgångar, på cirka 150 miljoner dollar, motsvarande cirka 1,2 miljarder kronor.

Annons