Finans Nyhet

”Sannolikheten för bud ökar om det finns en pressad kurs”

Taggar i artikeln

Oriflame Swedbank Robur Fonder
Publicerad
Uppdaterad

Carl-Fredrik Lorenius, förvaltare till två av Roburs fonder som äger aktier i Oriflame, ska nu tillsammans med sina kollegor analysera budet från familjen af Jochnick.

Sara Johansson

Tidigt på onsdagsmorgonen kom grundarfamiljen af Jochnicks utköpsbud på Oriflame om 227 kronor per aktie, motsvarande en budpremie på 34,8 procent jämfört med gårdagens stängningskurs.

Swedbank Robur är femte största ägare i Oriflame. Bland Roburfonderna har Swedbank Robur Ethica Sverige och Swedbank Robur Ethica Sverige Mega störst exponering mot Oriflame. Förvaltare till dessa fonder är Carl-Fredrik Lorenius.

– Jag har inte så mycket att säga i dagsläget. Jag måste sätta mig ned och analysera budet i detalj först, hur det ser ut. Vi får se vad vi kommer fram till för värde på bolaget för att ta ställning till om vi tycker att budnivån är skälig eller inte.

Annons

Var det väntat att detta skulle komma?
– Nej. Det är alltid svårt att tajma bud. Det är sällan väntat. Sannolikheten för bud ökar om det finns en pressad kurs och man ser att bolaget i längden kanske kan prestera bättre än vad börsen tycker att bolaget ska värderas till i dagsläget. Det har ju köpts ut tidigare också. Det är ju lite beroende av vilken typ av ägare bolagen har.

Oriflame noterades 1982 på London-börsen men blev utköpt av familjen af Jochnick tillsammans med det svenska riskkapitalbolaget Industri kapital. Bolaget noterades sedan igen 2004 på Stockholmsbörsen.

Hur tänker man som förvaltare när man går in i ett bolag som tidigare blivit utköpt?
– Jag brukar aldrig investera i bolag på uppköpsspekulationer utan man får titta på ett bolags affärsmodell och långsiktiga utsikter. Jag investerar på minst fem års sikt och då handlar det mer om vilken affärsmodell bolaget har och hur den värderas på börsen. Om det blir bud så blir det mer värt men det är extremt svårt att spekulera i bud. Man får ta ställning till detta när det väl kommer.

Annons

Hur länge har Oriflame funnits i portföljen?
– Oriflame har köpts in i omgångar med början 2017. Vi hade nyss även ett bud på Acando i fonden. Det är klart att det är trevligt när det kommer bud.

Av fondernas förvaltarrapporter för första kvartalet 2019 framgår det att Oriflame var ett av de sämsta innehaven. Ändå ökade fonderna ändå ökade innehaven.

– Jag har ökat lite grann i bolaget. Men ibland blir det mindre justeringar när man har flöden i fonderna. Mina kollegor äger även en del i sina fonder.

Annons

Av grundarfamiljen af Jochnicks pressmeddelande, via det nybildade bolaget Walnut Bidco, står bolaget ”inför ett antal väsentliga utmaningar, exempelvis svagare utveckling i verksamheterna i Asien och Turkiet. Detta har återspeglats i aktiens kursutveckling under det senaste året”.  Vidare skriver man i pressmeddelandet att familjen af Jochnick har ”tillbringat betydande tid med att reflektera över den rätta miljön för Bolaget” och att man har kommit på att det inte är optimalt för Oriflame att vara noterat.

Familjen af Jochnick talar om utmaningar och därför de vill köpa ut bolaget och ha det i privat miljö. Vilka utmaningar har du sett?
– Det har varit stora geopolitiska skiften och tufft läge i bland annat Turkiet och svagheter i Asien samt stora valutakursförändringar som har påverkat.

Budet finansieras med familjen af Jochnicks egna pengar och lån, skriver Dagens Industri.

– Vi har köpt ut bolaget med industrikapital tidigare vilket fungerade väldigt bra. Men det är inte självklart att vi skulle ha samma tidshorisont som ett riskkapitalbolag, därför gör vi det nu själva, säger Alexander af Jochnick till DI.

Annons