Finans Nyhet

Sänkt spritskatt drabbar rederier

Publicerad

Förslaget att sänka den svenska spritskatten hotar Östersjörederiernas redan hårt pressade lönsamhet.

Den allt hårdare kampen om passagerarna och det skyhöga oljepriset har länge plågat lönsamheten för Viking, Silja, Tallink och Birka. Passagerarna sviker och rederierna har sänkt biljettpriserna till mycket låga nivåer.

I onsdags presenterade Birka en förlust på 78 miljoner kronor för första halvåret och Viking Lines resultat för halvåret november 2004 till april 2005 var en förlust på 128 miljoner kronor.

Därför innebär regeringens förslag om en sänkning av spritskatten med 40 procent att rederiernas lönsamhet pressas ännu hårdare.

Annons

– Det handlar om en viktig del av rederiernas omsättning och går förslaget igenom är det naturligtvis allvarligt, säger Redareföreningens ordförande Håkan Friberg.

Men det är svårt att uppskatta hur stor effekten blir.

Rederiet Viking Line, marknadsledande på Östersjön, tror inte att en sänkning av den svenska spritskatten får så stora konsekvenser för bolagets lönsamhet.

Annons

– Vi anpassade redan i mars förra året våra priser sedan den finländska regeringen beslutat sänka spritskatten med 40 procent, säger Jan Kårström, vd för Viking Line Skandinavien.

– Vad vi nu kan råka ut för är att vår spritförsäljning sjunker. Men de flesta av våra resenärer åker inte med våra färjor främst för att köpa alkohol. Sänks den svenska spritskatten med 40 procent kommer våra priser ändå att vara 25-30 procent lägre än vad det kostar att handla i land.

Drygt en tredjedel av rederiernas sammanlagda omsättning kommer från taxfreeförsäljningen, det vill säga försäljningen av alkohol, tobak, kläder och smycken.

Annons

En stor sänkning av spritskatten antas däremot gynna handlarna längs norska gränsen, medan de svenska inköpen i Danmark och Tyskland minskar något.

Gränshandeln med alkoholhaltiga drycker styrs av prislägen, och hur valutorna står mot varandra. Systemets två butiker i Strömstad tillhör, tack vare norska kunder, bolagets största. Butiken i Charlottenberg kommer en bit efter.

– Skulle spritskatten sänkas kraftigt kommer vår försäljning givetvis att öka, om inte valutakurserna ändras. Ju större prisskillnaden är, desto mer handlar man, säger Anders Lilja, områdeschef på Systembolaget.

TT

Annons