Morgonsvepet

Sämre än väntat för Inditex

Sämre än väntat för H&M-konkurrenten Inditex.Volvo har rekordsålt bilar – 600 000 – och Huaweis finanschef släpps mot borgen. Det är några av nyheterna i Realtids morgonsvep den 12 december. 

Uppdaterad 2018-12-12
Publicerad 2018-12-12

Sämre än väntat för Inditex
Detaljhandel Inditex som bland annat äger Zara omsatte och tjänade mindre än väntat under sitt andra kvartal (augusti till oktober) som överlappar med två månader den period H&M snart rapporterar. Omsättningen landade på 6,41 miljarder euro vilket är 3,6 procent under förväntningar, skriver Di. Rörelseresultatet blev 1,59 miljarder euro, tre procent under förväntningarna. Nettoresultatet blev 1,03 miljarder euro, även det något lägre än förväntningarna.

Huaweichefen får släppas mot borgen
Säkerhet IT-jätten Huaweis finanschef Sabrian Meng Wanzhou får släppas mot borgen har en domare i Vancouver, Kanada, meddelat. Hon måste vistas i ett av sina två Vancouver hem (värda 16,4 miljoner amerikanska dollar) mellan kl. 06.00 och kl. 23.00. Hon måste betala för sin egen säkerhet. Hon måste bära en elektronisk fotboja. Borgensbeloppet motsvarar 68 miljoner kronor. Hon anklagas för att ha mörkat Huaweis koppling till ett bolag som trots USA:s sanktioner försökt sälja utrustning till Iran. Gripandet skedde på begäran av USA den 1 december. Meng har varit en immigrant i Kanada och två av hennes barn har också gått i skola i Kanada. South China Morning Post beskriver  henne som en satellit förälder, en omvänd immigrant och herrgårdsägare. Tidningen skriver vidare att hon riskerar 30 års fängelse i Kina. Fallet har väckt stor ilska i Kina och därmed förvärrat relationerna mellan USA och Kina. 

Trump redo stänga ned statlig verksamhet
Politik För att få pengar till muren har president Donald Trump sagt att han är beredd att stänga ner den statliga verksamheten. Han har hamnat i en öppen konflikt med Chuck Schumer, senatens minoritetsledare och Nancy Pelosi, demokraternas ledare i representanthuset, vid ett möte i Vita huset på tisdagen, skriver Dagens Industri. Sannolikheten ökar för en åtminstone partiell nedstängning av statens verksamhet efter den 21 december då nuvarande finansiering löper ut. Presidenten säger sig vara beredd att stänga ner verksamheten om de inte tillmötesgår hans krav om finansiering för att kunna bygga en mur mot Mexiko.

Ahlsell en typisk flopp på börsen
Riskkapital Richard Bråse i Di skriver i en kommentar att riskkapitalbolaget CVC ägnar sig åt en märklig manöver efter att ha satt Ahlsell på börsen för bara två år sedan. CVC äger fortfarande en fjärdedel av aktierna. Bolaget skickades in på börsen med en väl tilltagen skuld och löften om att tillväxten skulle ge en hög utväxling på resultatet, som i sin tur skulle vara uppbackat av ett starkt kassaflöde. Ahlsell har inte lyckats växla upp till en högre lönsamhetsnivå. 86 procent av rörelsevinsten genereras i Sverige men bolaget poängterar att endast 15 procent av försäljningen är mot nyproduktion av bostäder. Flera av de senaste årens riskkapitalnoteringar liknar Ahlsells med frågetecken kring slutmarknaden, hög nettoskuld, bollande med förskönande justerat resultatmått. Bråse nämner Ratos och Inwido, EQT och Dometic, Nordic Capital och Munters och 3i och det verkliga skräckexemplet Eltel. När CVC satte Ahlsell på börsen sålde den 40 procent av sitt innehav till noteringskurs 46 kronor. Totalt gav detta CVC ett netto på 17,1 miljarder kronor. Att köpa tillbaka 75 procent av aktierna kostar 20 miljarder kronor vilket innebär en förlust om 860 miljoner kronor, skriver Di.

Volvo når rekordet 600 000 sålda bilar
Industri Di skriver att Volvo Cars går mot ett nytt rekordår och kommer att nå över 600 000 sålda bilar för första gången men att vd Håkan Samuelsson ser flera orosmoln. XC60 blev årets bil i Japan förra året. Volcos S90 byggs i Kina och är svår att sälja i USA med tanke på tullarna och S60 för Kina måste byggas i Kina. En hård brexit skulle kan göra det krångligt rent praktiskt. Volvo köper mycket delar i England och det kan bli långa köer om det ska stämplas massor av dokument i tullen. Samuelsson stannar i tre år till på Volvo. Han tycker det ska bli spännande med elbilar och självkörande bilar.

Starka Asienbörser – oljan upp.
Börs Asienbörserna steg på onsdagen efter den starka utvecklingen i Europa, skriver Di. Nikkei var upp 2 procent med finansaktier i täten vid sex-tiden. Regionala Asia Dow-indexet steg 1,6 procent. Handelsspänningarna väntas lätta.

Tre döda i Strasbourg – skytten på fri fot
Säkerhet 350 poliser är inblandade i den jakt på den man som sköt tre personer till döds och skadade tolv på en julmarknad i centrala Strasbourg igår, skriver Svenska Dagbladet. Sex av de tolv skadade är livshotande skadade. Frankrike höjde terrorhotnivån efter dådet och myndigheterna manar till vaksamhet. Inrikesminister Christophe Castaner meddelar att landet höjer säkerhetsnivån för terrorhot och gränskontrollerna stärks efter dådet. Säkerhetsinsatserna kommer att utökas vid alla julmarknader. Invånarna uppmanas vara på sin vakt. Attentat beskrivs som ett terrorattentat. 350 poliser, antiterrorinsatsen Sentinelle och insatsstyrkorna Raid och BRI medverkar i jakten.

 

Platsannonser