Finans Nyhet

”Sämre intäkter och resultat ligger ofta bakom”

Taggar i artikeln

Bank Nordnet
Peter Malmqvist är ny chef för Analysguiden på Aktiespararna. Han har bland annat varit revisor, corpfinance-analytiker, SvD-journalist och konsult åt Stockholmsbörsen. Foto: Andrea Hallencreutz och Pixabay (Obs: Bilden är ett montage).
Publicerad

Peter Malmqvist är mångårig bolagsanalytiker. Mellan 2005-2008 var han analyschef på Nordnet. För Realtid.se kommenterar han Nordnet-vd:ns plötsliga avgång. ”En del av banken utvecklas inte tillräckligt snabbt”, spekulerar han.

På tisdag morgon avslöjade Di att Peter Dahlgren lämnar sin vd-post i Nordnet på dagen, efter bara ett och ett halvt år i rollen.

Realtid.se ringde upp stjärnanalytikern Peter Malmqvist, nytillträdd chef för Aktiespararnas Analysguiden, men som mellan 2005-2008 var analyschef på Nordnet.

– Sådana här vd-byten brukar vara en följd av svagare intäkter och sämre resultatutveckling än väntat, säger Peter Malmqvist till Realtid.se.

Annons

Det blir särskilt avgörande eftersom Dahlgrens roll också är så tydligt kopplat till Öhmangruppens och Nordic Capital’s utköp av Nordnet från börsen i maj 2017, menar Peter Malmqvist. Det var nämligen i samband med detta utköp som Dahlgren rekryterades.

Sedan han tillträdde har Nordnets resultat, mycket riktigt, försämrats kraftigt till följd av stigande kostnader. Under första halvåret 2018 redovisade nätbanken en nästan halverad vinst på 60,9 miljoner kronor (118,3). Nordnets ledamot Tom Dinkelspiel förnekar dock att det skulle ha något att göra med avgången.

Peter Malmqvist har ”rent subjektivt” också uppfattat att Nordnet försöker bli en mer teknologi-orienterad bank som tagit tydliga kliv i fintech-riktning.

Annons

Under året köpte till exempel nätbanken AI-kundtjänsten Amelia från amerikanska robotbolaget IP-Soft. Men Nordnet skrotade satsningen efter bara drygt ett halvår. Orsak: systemet motsvarade inte förväntningarna. Nordnet har också lanserat en robotgenererat fondportfölj, släppt en ny app och inlett ett Swish-samarbete sedan 2017.

– Jag kan tänka mig att det finns en hel del i den fintech-utvecklingen som inte går tillräckligt snabbt eller fullt så bra som man hade hoppats. Men det är bara min högst generella tolkning, säger Peter Malmqvist.

Är det fråga om en kris för Nordnet?

Annons

– Om man kan tala om en kris så gäller det i så fall ägarna som köpt ut bolaget från börsen och i dag sitter på en investering som de inte lyckats med. Ingen har som målsättning att en vd bara ska vara kvar i 18 månader. Det är alltid ett misslyckande för ägarna.

Hans erfarenhet är att vd-byten av det här slaget brukar medför åtgärdspaket på kostnadssidan för att ”få bättre kontroll på verksamheten” innan ”man bränner mer kapital”.

– Det är alltid fokus på kostnader men internt brukar ny vd nästan inte betyda någonting. I en stor organisation kanske många först blir lite oroliga och undrar vad som ska hända nu. Men sedan tränger sig kunder och annat på och man tvingas in i den dagliga lunken, säger Peter Malmqvist. För kunder har vd-turbulens sällan någon större betydelse, menar han.

– De flesta kunder vet knappt vem som är vd i många fall. Och för att tappa kunder krävs att de är riktigt missnöjda med den service som ett företag erbjuder och/eller om de riskerar förlora pengar. Men du tappar inte kunder för att du byter vd.

Det är därmed inte kris i Nordnet för att resultatet har halverats och man byter vd, enligt Peter Malmqvist.

– Det är kunderna som står i fokus och de kommer dyka upp imorgon också, säger han.

Han tror inte heller Nordnet får svårt att hitta en ny vd. Det fortfarande är ett välkänt och erkänt bolag, och därför fortsatt en merit att vara vd för banken.  

– Men kanske blir det svårare att hitta en kandidat från en större organisation, efter turerna kring Dahlgren. Det kan ju resa frågor kring vilken stöttning man kan tänkas få från ägare och styrelse när man kliver in där, säger Peter Malmqvist.

Annons