Realtid

Sveriges klimat kan liknas vid en kastrull med vatten

Robin Rushdi Al-sálehi, Realtids gästkrönikör.
Robin Rushdi Al-sálehi, Realtids gästkrönikör.
Realtid.se
Uppdaterad: 17 aug. 2023Publicerad: 17 aug. 2023

Många verkar fortfarande tro att klimatförändringar är något som ska ske i framtiden. När framtiden sker just nu och där vissa av våra medmänniskor inte har någon framtid kvar. Det är dags att lyfta på locket. Det skriver Realtids gästkrönikör Robin Rushdi Al-sálehi.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tänk dig att du står vid spisen och ska koka upp vatten i en kastrull med ett genomskinligt lock. Först är vattnet helt stilla, men efter några minuter så börjar vattnet avdunsta lite lätt. Den avdunstar och kondenserar i locket. Tar du upp locket och vinklar det ner i kastrullen så rinner vattnet ner i kastrullen igen. Du sätter på locket igen och ser hur ännu nya droppar bildas på locket av all kondens. Det vi vittnar om är vattnets omvandling från flytande till ångande form i en långsam process.

När vissa utläser i ordet ”global uppvärmning” att allt bara ska bli varmare och torrare, glömmer de visst bort att cirka 70 procent av planetens yta täcks av vatten. Den ”globala uppvärmningen” ska därför snarare liknas vid att du stänger igen locket på kastrullen ännu hårdare. Värmen och ångan sipprar inte ut, utan hålls kvar. Värmen stiger och då påskyndas omvandlingsprocessen och det vi ser i det svenska klimatet, där det finns mycket vatten, är att omvandlingsprocessen går mycket snabbare än tidigare. Vattnet avdunstar och kondenserar till droppar som faller ner mycket snabbare.

Så nästa gång du sätter på kastrullen med vatten, för att koka upp din aningen dyrare pasta, bör du komma ihåg varför du sänker temperaturen när det börjar koka över.

På en planetär nivå så kallas detta för hydrologi – läran om vattnets kretslopp mellan hav, atmosfär och landområde. Kunskap som de allra flesta av oss säkert minns från skolböckerna i form av en bild med moln, berg, dalar, vattendrag som mynnar ut i sjöar och hav. Där någonstans finns även vi människor i allt högre grad. I allra högsta grad.

Kanske i för hög grad? För temperaturen ljuger inte. Den känner vi alla och den påverkar. Augusti månad har redan den 15:e augusti fått fem gånger mer regn på sina håll i landet. Ungefär halva månaden har vi alltså framför oss. Över Vättern och Hjälmaren har det regnat hela 550 procent mer än normalt för perioden. För Gävleborgs län handlar det om fyra till fem gånger den typiska nederbörden. De allra flesta av oss minns översvämningarna. Gävleborna har redan betalat för dem. Åreborna betalar för dem nu. Nästa ort som betalar kan bli din.

Sanningen är att den globala uppvärmningens tid är över. Vi går in i globala kokningens tid. Ord som jag tagit och gör en egen översättning av från Antonio Guterres, FN:s generalsekreterare. Han vet. Greta visste. Forskarna och oljebolagen har vetat sen 60-talet.

Det börjar faktiskt bli för sent, samtidigt som många fortfarande verkar tro att klimatförändringar är något som ska ske i framtiden. När framtiden sker just nu och där vissa av våra medmänniskor inte har någon framtid kvar. De dör på Hawaii, i Italien, i Spanien, i Australien, i Irak, i Niger…i allt från bränder och torka till att jordbruksmarken blir till öken. En kastrull med vatten utan lock på full värme. Allt torkar upp, avdunstar och regnar någonstans. Regnar i Sverige. Regnar försent i Sverige, vilket gjort att spannmålsskördarna blev 15 procent mindre i år.

Så nästa gång du sätter på kastrullen med vatten, för att koka upp din aningen dyrare pasta, bör du komma ihåg varför du sänker temperaturen när det börjar koka över. Av samma anledning är det dags för dig att börja rösta med fötterna för att sänka temperaturen som utsläppen och miljöpåverkningen du bidrar till i din konsumtion, ditt flygande, bilåkande och i politiken du hjälpt rösta fram.

ANNONS

Robin Rushdi Al-sálehi
Utbildad samhällsplanerare och hållbarhetsspecialist, samt grundare av lokaldelningsplattformen Vakansa.se

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]