Realtid

Styrräntan sänks med 0,25 procentenheter till 3,75 procent

Erik Thedéen, riksbankschef. Foto: TT
Erik Thedéen, riksbankschef. Foto: TT
Realtid.se
Uppdaterad: 08 maj 2024Publicerad: 08 maj 2024

Inflationen närmar sig målet samtidigt som konjunkturen är svag. Riksbanken kan därför lätta på penningpolitiken. Direktionen har beslutat att sänka styrräntan med 0,25 procentenheter till 3,75 procent. Om inflationsutsikterna står sig kan styrräntan komma att sänkas ytterligare två gånger under andra halvåret.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Penningpolitiken och avtagande utbudsstörningar har bidragit till att inflationen har sjunkit och nu är nära målet. I mars var KPIF-inflationen 2,2 procent, exklusive energipriser var inflationen 2,9 procent. Utfallen var lägre än Riksbankens senaste prognos. Det framgår av ett pressmeddelande.

Information som har tillkommit sedan den penningpolitiska rapporten i mars stärker bilden av en inflation nära målet även på lite längre sikt. Inflationsförväntningarna är väl förankrade och löneökningarna måttliga.

Det finns osäkerhet på både upp- och nedåtsidan när inflationen nu faller från mycket höga nivåer. De risker som kan göra att inflationen i Sverige stiger igen är främst kopplade till den starka amerikanska ekonomin, den geopolitiska oron och kronans växelkurs. Anpassningen av penningpolitiken framöver bör därför präglas av försiktighet, med gradvisa sänkningar av styrräntan.

– Dagens besked är ett startskott, och mer kommer att följa framöver. Vår bedömning är att räntan sänks fyra till fem gånger i år, vilket reflekterar att svensk inflation närmar sig målet och att ekonomin går trögt – då kan det vara rätt att lätta på svångremmen, säger Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar.

Alexandra Stråberg tycker att finns både fördelar och nackdelar med en sänkning nu i maj och trots att man lättar på svångremmen kommer ekonomin vara svag ett tag framöver.

– Det går åt rätt håll och successivt får konjunkturen medvind i form av lägre räntor. Man kan säga att det pågår en gradvis normalisering i svensk ekonomi just nu där hushållens pessimism minskat markant och allt fler företag vädrar morgonluft. Men givet att ekonomin visat relativt stor motståndskraft kan man ha råd att vänta lite med att sänka. Det går inte att utesluta att inflationen stöter på bakslag och att Riksbanken får ta en paus längre fram, säger Alexandra Stråberg.

Dagens besked innebär att Riksbanken går före andra centralbanker. ECB förväntas dock följa efter inom kort medan det blir en längre paus för Fed i USA.

– Att Riksbanken väljer att vara först ut har begränsad betydelse. Nästa månad kommer ECB följa efter och mot slutet av året räknar vi med att svenska och europeiska styrräntor ligger på samma nivå, säger Alexandra Stråberg.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]