Realtid

Storsatsning på utbildning för att motverka den kommande arbetslösheten

Claes Magnusson, rektor på Malmö yrkeshögskola. Foto: TT
"Det jag saknar är en större och bredare satsning på de längre programmen. Vi skulle utan tvekan kunna tiodubbla vår utbildningsverksamhet och garantera att alla fått jobb samtidigt som arbetslivet fått tillgång till all ny kunskap", säger Claes Magnusson, rektor på Malmö yrkeshögskola. Foto: TT
Anders Frick
Uppdaterad: 30 mars 2023Publicerad: 30 mars 2023

En satsning som ska ge 7 400 nya platser på Komvux och 950 nya platser på yrkeshögskolan – det presenterade regeringen idag. Dessutom föreslås en satsning på utökat studiestöd. Branschrepresentanten Claes Magnusson är glad men inte helt nöjd.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I vårändringsbudgeten för 2023 vill regeringen förstärka regionalt yrkesvux inom kommunal vuxenutbildning (Komvux) med 400 miljoner kronor, att yrkeshögskolan tillförs 70 miljoner kronor, och att 249 miljoner kronor extra avsätts för studiestöd. Satsningen är en del i att motverka konsekvenserna av den annalkande höjda arbetslösheten.

Pengarna ska räcka till 7 400 årsplatser i yrkesinriktad utbildning på gymnasial nivå inom Komvux (Regionalt yrkesvux) under 2023 samt 950 årsplatser i yrkeshögskolan under hösten 2023.

– Politikerna vet att yrkeshögskolan levererar och detta ger snabbt räknat kanske 90-100 nya korta kurser för att vidareutveckla sig i sitt yrke, kanske lära sig moderna programmeringsspråk, nya möjligheter med AI eller andra spetskunskaper som direkt kan användas i arbetslivet, säger Claes Magnusson, rektor på Malmö yrkeshögskola, till Realtid.

Han är även Applekännare och sticker ofta ut hakan i frågor som rör Apple, eller mobila betalningar. Samtidigt är han inte helt nöjd med dagens presenterade satsning.

– Det jag saknar är en större och bredare satsning på de längre programmen. Vi skulle utan tvekan kunna tiodubbla vår utbildningsverksamhet och garantera att alla fått jobb samtidigt som arbetslivet fått tillgång till all ny kunskap. Här finns en fantastisk möjlighet ge nya kunskaper och därmed nya möjligheter för vårt näringsliv under den kommande lågkonjunkturen, säger han.

Finns det någon baksida med satsningen?
– Det är mycket troligt att yrkeshögskolan och liknande eftergymnasial utbildning kommer växa framöver, speciellt inom vad som brukar kallas ”livslånga lärandet”, inklusive omställningsstöd. Men det finns en risk att allt fler högskolor försöker börja med yrkeshögskoleutbildning eller liknande upplägg, men frågan är om vi behöver två eftergymnasiala utbildningsformer som svassar för arbetslivet, säger Claes Magnusson.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]