Den 25 september stänger Skatteverket möjligheterna för aktiebolag, handelsbolag, kommuner, regioner, föreningar, trossamfund, stiftelser och bostadsrättsföreningar att ansöka om det statliga elstödet för företag. Men hittills har knappt hälften av landets kommuner och regioner ansökt om stödet.
Sista chansen att få elstöd – bara hälften har ansökt
Mest läst i kategorin
Från och med den 30 maj kunde företag börja ansöka om elstöd – ett stöd som kompletterar det omtalade elstödet för privatpersoner. Efter tre dagar hade 17 000 företag ansökt, och efter en månad var siffran uppe i 39 000 företag. Sedan har det dock gått trögare och i slutet av augusti kunde Skatteverket enbart räkna in omkring en tredjedel av det förväntade antalet ansökningar.
Av Sveriges 20 regioner och 290 kommuner är det hittills bara lite drygt 150 som har ansökt om elstöd. Det säger Marie Elmnäs, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, till Realtid.
Realtid erfar att en hel del aktörer väntar in i det sista med att skicka ansökan. Ale kommun, strax norr om Göteborg, är exempel på en kommun som skickar in sin ansökan den här veckan.
– Vi har lite arbete kvar att göra före det att ansökan är komplett, men preliminärt kommer Ale kommun att få 7,275 miljoner kronor, säger Tony Jönsson, verksamhetschef på serviceförvaltningen i kommunen, till Realtid.
Därmed slår Ale kommun inte i taket för maxbeloppet på 20 miljoner kronor som är den summa som Skatteverket som mest ger till varje sökande. Det hade annars kunnat bli ett problem i de fall där kommunen står för uttagspunkten medan föreningar och organisationer betalar den faktiska kostnaden för elförbrukningen.
– För de fall gjorde vår kultur- och fritidsförvaltning en reglering till dessa föreningar redan i december förra året. Kort sammanfattat innebar det att varje förening fick ett extra bidrag som motsvarade den kostnadsökning för elen som varit under året 2022 i förhållande till år 2021, säger Tony Jönsson.