Realtid

Ny rapport: Kostnadsökningen för vatten och avlopp dubblerad på ett år

Ny rapport: Kostnadsökningen för vatten och avlopp dubblerad på ett år
Realtid.se
Uppdaterad: 18 okt. 2023Publicerad: 18 okt. 2023

Totalkostnaden för el, fjärrvärme, avfall samt vatten och avlopp har ökat med 11 procent under året. Det visar den senaste rapporten från Nils Holgerssongruppen, som serviceorganisationen Bostadsrätterna ingår i. Nils Holgerssongruppen kartlägger avgifter och taxor i hela landet. Det är VA (vatten och avlopp) och el som står för de största ökningarna med 7,9 respektive 17,7 procent.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Stor skillnad mellan kommunerna – dyrast för boende i Nordanstig – lägst för Luleborna
Totalkostnaden för el, fjärrvärme, avfall och VA har ökat med 11 procent under det senaste året. Skillnaden mellan de billiga och de dyra kommunerna ökar. Dyrast är det för boende i Nordanstig som i snitt betalar 3 226 kronor per lägenhet och månad jämfört med boende i Luleå som betalar 1 917 kronor, enligt ett pressmeddelande.

Sedan år 2000 har prisökningen för Nils Holgersson varit hela 120 procent jämfört med en inflation på totalt 53 procent. Statistiken i rapporten har hämtats från Svenskt Vatten, Energimarknadsinspektionen, Energiföretagen Sverige, statistikmyndigheten SCB samt genom egen insamling.

Kostnadsökningen för VA har dubblerats till 7,9 procent i år jämfört med 3,8 procent förra året men det ser olika ut runt om i landet. 103 kommuner höjer kostnaderna för VA med 10 procent eller mer, 51 kommuner har oförändrad taxa och fyra kommuner sänker sin taxa. Mest betalar boende i Tjörn med en snittkostnad på 11 062 kronor per lägenhet och år jämfört med Solna kommun där de boende betalar 1 891 kronor per lägenhet och år.

Höjningarna i de tio största kommunerna ligger i linje med rikssnittet men tre kommuner sticker ut – Norrköping, Malmö och Örebro – där den gemensamma nämnaren är att både fjärrvärme och elnätet ägs av Eon.

Om Nils Holgerssongruppen
Sedan år 1996 ger Nils Holgerssongruppen årligen ut rapporten ”Fastigheten Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige”. I rapporten ”förflyttas” en bostadsfastighet genom landets samtliga 290 kommuner för att jämföra kostnader för el, fjärrvärme, avfall, vatten och avlopp. Gruppens medlemmar är Bostadsrätterna, Fastighetsägarna, HSB Riksförbund, Hyresgästföreningen Riksförbundet, Riksbyggen och Sveriges Allmännytta.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Så bygger man boenden för livets senare kapitel

Med en fördubbling av antalet personer över 80 år inom bara några år växer pressen på framtidens äldreboenden. Samtidigt brottas fastighetsbranschen med många utmaningar. Omsorgsfastigheter, som främst omfattar äldreboenden och trygghetsbostäder, spelar en allt viktigare roll i vårt samhälle. Sveriges befolkning blir äldre och i en väldigt stor omfattning. Inom bara några år kommer antalet […]