Realtid

Kärnkraften gör comeback i USA: "Otroligt symboliskt"

Det historiska kärnkraftverket Three Mile Island i Pennsylvania stängdes 2019 av ekonomiska skäl. Nu ska det startas igen. (Foto: Matt Rourke/AP/TT)
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 09 sep. 2024Publicerad: 09 sep. 2024

Kärnkraftverket som en gång var platsen för en av historiens mest omtalade olyckor står inför en ny era. Bakom återstarten finns ett kraftigt stigande energibehov och ett växande intresse för kärnkraft.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

USA står inför en ny kärnkraftsboom – driven av en ökad efterfrågan på el från bland annat artificiell intelligens, elbilar och nya industrianläggningar.

Ett tydligt tecken på utvecklingen är planerna på att återstarta en av reaktorerna vid den historiska Three Mile Island-anläggningen i Pennsylvania. Kärnkraftverket, som är känt för den så kallade Harrisburgolyckan 1979, stängdes ner helt och hållet för fem år sedan.

”Det skulle vara otroligt symboliskt” säger Joe Dominguez, vd för Constellation Energy som äger anläggningen, till Barron’s.

Han menar att olyckan gav industrin ”hårda lärdomar” om säkerhet, men nu kan platsen återigen bli central för USA:s framtid.

Tredubbla kapaciteten

Även andra företag ser möjligheter i kärnkraftens återuppståndelse.

Stöd från kända techprofiler som Bill Gates, vars företag Terra Power utvecklar ny kärnkraftsteknik, och Sam Altman, vd för Open AI, visar på den växande optimismen och investeringsviljan inför kärnkraften.

Biden-administrationen har dessutom som mål att tredubbla landets kärnkraftskapacitet till 2050 och investerar nu miljarder dollar i sektorn.

ANNONS
ANNONS

Pålitlig energikälla

Den största orsaken till att kärnkraften åter är aktuell är den ökande efterfrågan på el. USA:s elkonsumtion har varit stabil i över ett decennium, men växer nu snabbt.

”Vi behöver hundratals Hoover-dammar av fast kraft om vi ska genomföra energiomställningen”, säger Katy Huff, tidigare kärnkraftsansvarig vid USA:s energidepartement

Kärnkraft står ut som en pålitlig energikälla som inte påverkas av väderförhållanden som sol- och vindkraft, vilket gör den attraktiv i en tid av allt hårdare klimatmål.

Finns utmaningar

I USA står kärnkraften för 18,6 procent av landets elproduktion och Biden-administrationen har arbetat för att rädda sex kärnkraftverk som var planerade att stängas mellan 2021 och 2025.

Men trots framgångarna finns det utmaningar.

Att bygga nya reaktorer är både tidskrävande och dyrt. För att möta målet om tredubblad kapacitet skulle USA behöva bygga cirka 200 nya reaktorer, en uppgift som kräver enorma resurser och som tar lång tid.​

ANNONS

Läs även:
Palisades: Kärnkraftverket som gör comeback. Realtid
Sverige och USA ingår kärnkraftsavtal. Realtid
Kärnkraftens nya vår hotad i Sverige – och hela Europa. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]