FinansNyhet

Saabs Johanna Gustafsson: ESG är inget man prioriterar för att vara snäll

Johanna Gustafsson, Saab, ESGJohanna Gustafsson, Saab, ESG
Johanna Gustafsson.
Publicerad

Realtids ESG-podd är tillbaka för andra säsongen! Vi firar det med att bjuda på ett av de mest personliga och gripande avsnitten hittills.

Realtid.se

I säsongspremiären berättar Johanna Gustafsson, Managing Director & Head of Transponder Tech, om hur det var att komma ut som transkvinna som 45-åring chef på Saab i Linköping, ett traditionellt svenskt industriföretag med över 18 000 anställda som fortfarande inte låter sina anställda gå med Saab-kläder i prideparaden.

– Jag hoppas att genom att dela med mig av min berättelse så ska det bidra till att förändra de gamla normer som på många ställen fortfarande finns kvar i samhället, säger Johanna Gustafsson.

Hon tycker att komma ut ska inte behöva vara ”någon stor grej” på arbetsplatsen. Johanna Gustafsson anser därmed att försvarsmakten kommit lite längre än vad de har gjort på Saab eftersom ÖB tillåter anställda i uniform i paraden och till och med själv deltar.

Annons

– Att att vår medarbetarorganisation Minerva på Saab fick vara med på Pride i Linköping i år visar dock att vi går i rätt riktning, säger hon. 

Avsnittet är ett öppet, personligt och hjärtligt samtal där Johanna Gustafsson också ger många handfasta tips för hur företag kan och bör hantera frågor kring jämställdhet och inkludering och hur en bra ESG-policy på detta område skapar ett starkare och mer lönsamt företag.

– För mig är det här med mångfald och inkludering ytterst en affärsfråga. Det är ju faktiskt inget vi gör för att vara snälla eller profilera oss ur något ESG-perspektiv. Utan det är något vi gör för att företaget ska bli mer effektivt och lönsamt om vi har en mångfald i vår organisation. Då kommer vi bli en mycket mer attraktiv arbetsplats. Har man förstått det, att det handlar om företagets lönsamhet, då får ju frågan en helt annan tyngd… det blir något som måste ingå i den strategiska affärsplanen, säger Johanna Gustafsson. 

Annons

Podden finns där poddar finns – till exempel på Spotify. Lyssna här>>

Annons