Finans Nyhet

Saab söker ny väg om EIB säger nej

Publicerad

Saab Automobiles ledning arbetar nu för att, om det krävs, kunna få nya finansiering till företaget på kort sikt även om den planerade försäljningen av fabriksfastigheten i Trollhättan går i stöpet.

Affären kräver ett godkännande från Europeiska investeringsbanken, som Saab lånat pengar av, men hittills har inget klartecken getts. En möjlighet är att samarbeta med en partner i Kina. Besked om detta kan komma under veckan, skriver tidningen TTELA.

En strid ström av Saab-anställda började gå genom portarna till fabriken i Stallbacka i Trollhättan på onsdagsmorgonen. Men vilka arbetsuppgifter de skulle utföra var oklart. Att producera bilar trodde ingen skulle gå.

– Det kan bli fråga om städning och annat underhåll av arbetsplatserna, men också utbildning. Men jag hoppas att företagsledningen också använder den här tiden till att ge de anställda information om situationen för Saab, säger Håkan Skött, IF-Metalls klubbordförande på Saab i Trollhättan, till TT:s utsände.

Annons

I tre veckor har de anställda på Saab fått vara hemma från sin arbetsplats. Montören Fredrik Almqvist, som arbetat i 16 år på Saab, har bland annat planterat blommor i trädgården under tiden.

– Men det har på inget sätt varit avslappnade att vara hemma. Jag har hela tiden varit på helspänn. Varje dag har jag talat med cheferna om vi ska få lov att börja jobba igen, säger han till TT.

Han är besviken på EIB:s krav på Saab och Antonov.

Annons

– Tidigare hade vi en ägare som inte ville ha Saab. Nu har vi ägare som har massor av ambitioner, pengar och vilja, men som hela tiden stoppas. Varför inte ge dem en chans? säger han.

Annons