Finans Nyhet

Så tycker analytikerna om SBB:s rekordmånga transaktioner

Taggar i artikeln

Ilija Batljan SBB
Ilija Batljan, grundare och vd för SBB. Foto: SBB
Publicerad

Innan andra fastighetschefer ens rest sig från sofflocket så har SBB med Ilija Batljan i spetsen gjort en handfull affärer – men det är inget som förvånar analytikerkåren.

Anders Frick

– Han handlade snabbt och bra redan på Rikshem. När han sedan fick sluta där så var det många i branschen som tyckte att det var ganska oförtjänt. Han kom ur det där med mycket energi och frustration. Och han har ett starkt stöd i branschen – han anses vara duktig. Han var inte bränd – snarare tvärtom, säger en anonym analytiker som Realtid har pratat med.

Samtidigt är risken inte överdrivet hög för ett bolag som SBB – det är de flesta analytikerna överens om.

– Det handlar om långa kontrakt på samhällsfastigheter samt med reglerad hyra när det gäller bostäder, så avkastningen är ju rätt känd. Visst finns det en del spekulativa affärer, inte minst den som SBB har gjort med Oscar Properties, men jag vill ändå påstå att SBB generellt sett arbetar med en lägre risknivå än vad många vanliga kommersiella fastighetsaktörer gör, säger Bertil Nilsson, analytiker på Carlsquare.

Annons

”Ilija Batljan har foten på gaspedalen hela tiden i en miljö där den som tar störst risk också tjänar mest.”

Bertil Nilsson.

Bertil Nilsson har själv arbetat fem år i fastighetsbranschen och är en av få analytiker som kan tänka sig att ställa upp med namn. Det tiotal övriga analytiker och större delägare i bolaget som Realtid har kontaktat har antingen uttalat sig anonymt eller inte alls.

Annons

– Generellt sett så ska du kunna din marknad för att lyckas och SBB är lokala och kan sin marknad, till skillnad från många av de utländska fastighetsbolag som gick in på den svenska fastighetsmarknaden före 2008. För SBB är risken möjligen lite högre i de övriga nordiska grannländerna, men så länge som det handlar om fastigheter med långa kontrakt så är risken generellt sett låg, säger Bertil Nilsson, och tillägger att det är viktigt för en köpare att korrekt kunna bedöma långsiktigt underhållsbehov på ett fastighetsbestånd som köps, oavsett fastighetskategori.

En analytiker som Realtid har pratat med konstaterar att Ilija Batljan har foten på gaspedalen hela tiden i en miljö där den som tar störst risk också tjänar mest.

– I början köpte han med mycket mer lån och det var mycket sådant som att ’köpa idag och betala imorgon’. Men nu har han kommit upp i storlek och behöver inte längre göra det. Tiden med mycket risktagande ligger bakom honom, säger den anonyma analytikern.

Annons

Att Ilija Batljan har varit politiker är något som enbart ses som positivt. På så vis vet han hur man ska prata i de politiska rummen och vad en kommun vill ha tillbaka.

Finns det någon risk med att SBB håller ett så högt tempo?
– Att köpa fastigheter är inte som att köpa aktier. Fastigheter måste du ta hand om. Hur mycket due diligence hinner de med och hur tydliga affärsplaner har de för varje fastighet – det är något som man undrar över. Men som finansieringsklimatet är idag behöver man inte göra så mycket med fastigheterna. Jag vet inte var det skulle kunna brista, och han är så pass stor nu att det inte borde brista överallt samtidigt, säger en anonym analytiker till Realtid.

Annons