Finans Nyhet

Så ska Nordax och Stabelo utmana storbankerna

Taggar i artikeln

Nordax Nordic Capital Stabelo
"Stabelo har en affärsmodell som vi tror innebär att de kommer fortsätta ta marknadsandelar, det vill vi gärna ta del av", säger Nordax vd Jacob Lundblad. Foto: Nordax.
Publicerad

Nordax vd Jacob Lundblad ser stora möjligheter att utmana storbankerna inom bolån. I och med den senaste investeringen hoppas han att Nordax nu ska kunna ta del av Stabelos framgångssaga.

Nordax betalar cirka 70 miljoner kronor för runt 9 procent av Stabelo och blir tredje största ägare efter grundarna Hampus Brodén och Wilhelm Moberg samt Avanza. Stabelo värderas efter köpet till 870 miljoner kronor. 

– För Nordax handlar det om att stödja Stabelo och delta i den framgångssaga som Stabelo är, säger Jacob Lundblad till Realtid. 

Nordax började sin satsning inom bolån för ett par år sedan och vänder sig till personer som inte har traditionella anställningar utan är till exempel egenföretagare eller arbetar med olika slags projektanställningar. 

Annons

Stabelo utmanar storbankerna i sitt kärnsegment av bolåneaffären, den mest standardiserade delen, där belåningsgraderna är låga och priserna för höga, enligt Jacob Lundblad. Nordax är enligt honom inte en direkt konkurrent. Nordax har kunder som kräver mer arbete för kreditbedömning, där det handlar om att sätta sig in i varje kunds situation i högre grad än vad storbankerna är villiga att göra.

Den gemensamma nämnaren är att både Nordax och Stabelo utmanar bankerna inom bolån. 

– Stabelo utmanar också bankerna, men från ett annat håll. De har kunder som har låg belåningsgrad men betalar en hög ränta, säger Jacob Lundblad. 

Annons

– Stabelo har en affärsmodell som vi tror innebär att de kommer fortsätta ta marknadsandelar, det vill vi gärna ta del av. 

Förutom att Nordax nu äger en mindre del av Stabelo planerar de båda bolåneutmanarna att lansera gemensamma erbjudanden, men det är ännu för tidigt att utveckla närmare, uppger Jacob Lundblad.

Riskkapitalbolaget Nordic Capital, som förra året tillsammans med Sampo köpte ut Nordax från börsen, ser stora fördelar.

Annons

– Vi tycker att Stabelos ledningsgrupp är väldigt talangfull och kreativ och vi är också extremt nöjda med Nordax ledningsgrupp. Jag tror att det kan bli ett bra samarbete dem emellan, säger Christopher Ekdahl, investeringschef och del av Nordic Capitals team för investeringar inom finansiella tjänster.

Både aspekten med framtida samarbeten och själva investeringen är lika viktiga delar av att Nordax blivit delägare i Stabelo, enligt Christopher Ekdahl. 

– Vi tror på ett väldigt intressant samarbete mellan de båda bolagen. Det finns tankar på vad man ska göra – någon typ av erbjudande på bolånemarknaden – men jag kan idag inte bli mer precis än så, säger Christopher Ekdahl, som kommer att bli Nordax representant i  Stabelos styrelse.

Nordax bolånestock uppgick till cirka 1,1 miljarder kronor totalt i Sverige och Norge per den sista september. Dessutom har Svensk Hypotekspension, som Nordax köpte förra året och som erbjuder seniorer att belåna sitt boende, över 5 miljarder kronor i utlåning. 

Annons